Sałatka wiosenna
Lekka sałatka z sałaty zielonej, pomidorków koktajlowych, papryki, rzodkiewki, jajek oraz sera mozzarella, posypana chrupiącym boczkiem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- sałata np. lodowa
 - 3 jajka
 - ok. 150g sera mozzarella w małych kuleczkach
 - 4 rzodkiewki
 - kilka pomidorków koktajlowych
 - papryka
 - 50g boczku
 - ½ łyżeczki musztardy
 - 6 łyżeczek octu winnego
 - 6 łyżek oleju
 - sól, pieprz, szczypta cukru
 
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w łódki.
 - Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.
 - Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na kawałki.
 - Rzodkiewki umyć i pokroić.
 - Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę lub paski.
 - Musztardę, ocet, olej, sól, pieprz i cukier wymieszać.
 - Sałatę, jajka, rzodkiewki, paprykę, pomidory i mozzarellę wymieszać. Sałatkę ułożyć na dużym talerzu lub w misce, posypać boczkiem i polać sosem.
 
| 
 Czas:  | 
 Całkowity czas przygotowania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 4  | 
|
| Trudność: | łatwe | |
| Koszt: | średni | 
 