Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.

Składniki:

  • 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g orzeszków piniowych
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

02

03

04

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony