Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
25 Komentarzy

pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.

Składniki:

  • 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g orzeszków piniowych
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

02

03

04

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marek · 2 lat temu
    Witam, 12 lat po domach włoskich pozwala mi zabrać głos w dyskusji. Po zrobieniu pesto, mieszamy na patelni z podgrzanym olejem z oliwek . Sos nie może być za gęsty.Wrzucamy na patelnię świeżo odcedzony makaron. Mieszamy. Uwaga. Sos nie może być za gęsty bo makaron wchłania sos. Wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.Można - dla smakoszy - dodać olej z papryczek peperoncini.Jeśli sos zrobiony jest wg przepisu to buon appetito.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AmerykanskiChef.pl · 3 lat temu
    Super przepis - parmazen powinien byc regianno a oliwa extra virgin (z pierwszego tloczenia)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 4 lat temu
    Przeczytałem, zrobiłem, zjadłem. Do tego butelka ZInfandela. Przepis wyśmienity na stałe wejdzie do użytku w naszej kuchni!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    An IloraC · 4 lat temu
    [quote]Witam,
    Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
    Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
    Czekam na odpowiedź. :-)[/quote]
    polecam migdały,w ostateczności orzechy włoskie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ppaakk · 4 lat temu
    Aha,,dziękuje za odpowiedź i nie mogę się doczekać wypróbowaniia pani przepisu:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]ppaakk[/b] możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak może trochę się różnić. W końcu orzechy mają różny smak, ale też będzie smaczne.
    Nie mieszam pesto z wodą z makaronu. Po prostu dodaję bezpośrednio do ciepłego makaronu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ppaakk · 4 lat temu
    I jeszcze jedno pytanie:
    Jak makaron ugotuje to zostawić szklanke wody z ugotowanego makaraonu i wlać do miski i dodać pesto,żeby było smaczne i oblebiło makaron?Tak trzeba robić?
    Czekam i dziękuję za odpowiedź=)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ppaakk · 4 lat temu
    Witam,
    Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
    Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
    Czekam na odpowiedź. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Iwonko[/b] możesz zalać oliwą i przechować w lodówce max. do miesiąca. Chcąc przechować pesto dłużej powinnaś je zamrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwonka · 4 lat temu
    witam, czy jest możliwość żeby takie pesto zalać z góry oliwą i zostawić w słoiczku na zimę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomek · 4 lat temu
    Pyszne!!! Wyciąłem całą hodowlę bazylii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Heimao · 5 lat temu
    Pesto wyszło mi rewelacyjne! nawet nie myślałam, że to takie proste. widzę koniec bliski naszych bazyliowych zarośli... na sałatki tyle tego nie szło...
    Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Judyta · 5 lat temu
    Swietny przepis, smaczne pesto mi wyszlo. Tylko po zblendowaniu otrzymalam taj jak by paste, jednolita mase. Co moge zrobic, albo inaczej zrobic aby otrzymac pesto jak na zdjeciach, z widocznymi kawaleczkami bazyli i innych skladnikow? Pozdrawiam

    użyj rozdrabniacza zamiast blendera
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    [quote]czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.[/quote]
    Można zastąpić Czosnkiem niedźwiedzim - to roślina
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Alergiczko[/b] to może go po prostu pomiń.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alergiczka · 5 lat temu
    czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beatriczenkiczen · 5 lat temu
    Wyszło nieziemskie...uwielbiam pesto!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ufo · 5 lat temu
    [quote]Swietny przepis, smaczne pesto mi wyszlo. Tylko po zblendowaniu otrzymalam taj jak by paste, jednolita mase. Co moge zrobic, albo inaczej zrobic aby otrzymac pesto jak na zdjeciach, z widocznymi kawaleczkami bazyli i innych skladnikow? Pozdrawiam[/quote]
    Siekać musisz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Hrabianka · 5 lat temu
    [quote]jak wy to jecie? jak zmieszana trawa z pokrzywą...
    hrabia[/quote]
    powiem tak
    też bylam hrabianką dopóki nie spróbowałam dobrego pesto z makaronem.... pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Marcinie[/b] możesz dać inne orzechy np. nerkowce, ziemne niesolone, włoskie lub migdały bez skórki, pestki słonecznika.

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony