Pesto


Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi - Pesto alla genovese. Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba.
Składniki na ok. 200 ml pesto:
- 60 g świeżych listków bazylii (Potrzebne są 2 doniczki bazylii)
- 2 ząbki czosnku
- 35 g orzeszków piniowych
- 60 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 70- 80 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
- Listki bazylii umyć i dobrze osuszyć.
- Czosnek obrać.
- Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
- Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. 1 miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
- Pesto można również zamrozić.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 200 ml |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.