Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy
Pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi - Pesto alla genovese. Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba.

Składniki na ok. 200 ml pesto:

  • 60 g świeżych listków bazylii (Potrzebne są 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 60 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 70- 80 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii umyć i dobrze osuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. 1 miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 200 ml

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pesto Pesto

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marek · 3 lat temu
    Witam, 12 lat po domach włoskich pozwala mi zabrać głos w dyskusji. Po zrobieniu pesto, mieszamy na patelni z podgrzanym olejem z oliwek . Sos nie może być za gęsty.Wrzucamy na patelnię świeżo odcedzony makaron. Mieszamy. Uwaga. Sos nie może być za gęsty bo makaron wchłania sos. Wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.Można - dla smakoszy - dodać olej z papryczek peperoncini.Jeśli sos zrobiony jest wg przepisu to buon appetito.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    AmerykanskiChef.pl · 4 lat temu
    Super przepis - parmazen powinien byc regianno a oliwa extra virgin (z pierwszego tloczenia)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 5 lat temu
    Przeczytałem, zrobiłem, zjadłem. Przepis wyśmienity na stałe wejdzie do użytku w naszej kuchni!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ppaakk · 5 lat temu
    I jeszcze jedno pytanie:
    Jak makaron ugotuje to zostawić szklanke wody z ugotowanego makaraonu i wlać do miski i dodać pesto,żeby było smaczne i oblebiło makaron?Tak trzeba robić?
    Czekam i dziękuję za odpowiedź=)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ppaakk · 5 lat temu
    Witam,
    Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
    Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
    Czekam na odpowiedź. :-)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak będzie się różnić. W końcu orzechy mają różne smaki, ale też będzie smaczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwonka · 5 lat temu
    witam, czy jest możliwość żeby takie pesto zalać z góry oliwą i zostawić w słoiczku na zimę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Możesz zalać oliwą i przechować w lodówce max. do miesiąca. Chcąc przechować pesto dłużej powinnaś je zamrozić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomek · 6 lat temu
    Pyszne!!! Wyciąłem całą hodowlę bazylii
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Heimao · 6 lat temu
    Pesto wyszło mi rewelacyjne! nawet nie myślałam, że to takie proste. widzę koniec bliski naszych bazyliowych zarośli... na sałatki tyle tego nie szło...
    Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 lat temu
    [quote]czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.[/quote]
    Można zastąpić Czosnkiem niedźwiedzim - to roślina
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alergiczka · 6 lat temu
    czy czosnek można czymś zstąpić, mój organizm tego nie toleruje, może lubczyk? pytam poważnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beatriczenkiczen · 6 lat temu
    Wyszło nieziemskie...uwielbiam pesto!!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 6 lat temu
    Czy można orzeszki czymś zastąpić lub po prostu pominąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Możesz dać inne orzechy np. nerkowce, ziemne niesolone, włoskie lub migdały bez skórki, pestki słonecznika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    hrabia · 6 lat temu
    jak wy to jecie? jak zmieszana trawa z pokrzywą...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 7 lat temu
    Pesto jest bardzo smaczne!!!ja zawsze kupuję gotowe ale tera spróbuję zrobić wasne!!! :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 7 lat temu
    Swietny przepis, smaczne pesto mi wyszlo. Pozdrawiam

Polub nas na ...

Początek strony