Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pesto

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.

Składniki:

  • 60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 35g orzeszków piniowych
  • 60g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 70- 80ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

  1. Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
  2. Czosnek obrać.
  3. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  4. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  5. Pesto można również zamrozić.

02

03

04

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (25)

  1. Marek

Witam, 12 lat po domach włoskich pozwala mi zabrać głos w dyskusji. Po zrobieniu pesto, mieszamy na patelni z podgrzanym olejem z oliwek . Sos nie może być za gęsty.Wrzucamy na patelnię świeżo odcedzony makaron. Mieszamy. Uwaga. Sos nie może być...

Witam, 12 lat po domach włoskich pozwala mi zabrać głos w dyskusji. Po zrobieniu pesto, mieszamy na patelni z podgrzanym olejem z oliwek . Sos nie może być za gęsty.Wrzucamy na patelnię świeżo odcedzony makaron. Mieszamy. Uwaga. Sos nie może być za gęsty bo makaron wchłania sos. Wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem.Można - dla smakoszy - dodać olej z papryczek peperoncini.Jeśli sos zrobiony jest wg przepisu to buon appetito.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. AmerykanskiChef.pl

Super przepis - parmazen powinien byc regianno a oliwa extra virgin (z pierwszego tloczenia)

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Super User Super User
  1. Piotr

Przeczytałem, zrobiłem, zjadłem. Do tego butelka ZInfandela. Przepis wyśmienity na stałe wejdzie do użytku w naszej kuchni!

  Załączniki
 
  1. An IloraC

Witam,
Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
Czekam na odpowiedź. :-)

polecam...

Witam,
Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
Czekam na odpowiedź. :-)

polecam migdały,w ostateczności orzechy włoskie

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 1 rok temu przez Super User Super User
  1. ppaakk

Aha,,dziękuje za odpowiedź i nie mogę się doczekać wypróbowaniia pani przepisu

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

ppaakk możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak może trochę się różnić. W końcu orzechy mają różny smak, ale też będzie smaczne.
Nie mieszam pesto z wodą z...

ppaakk możesz dać inne orzechy. Włoskie mogą być lub np. nerkowce, ziemne niesolone, migdały bez skórki, pestki słonecznika. Smak może trochę się różnić. W końcu orzechy mają różny smak, ale też będzie smaczne.
Nie mieszam pesto z wodą z makaronu. Po prostu dodaję bezpośrednio do ciepłego makaronu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. ppaakk

I jeszcze jedno pytanie:
Jak makaron ugotuje to zostawić szklanke wody z ugotowanego makaraonu i wlać do miski i dodać pesto,żeby było smaczne i oblebiło makaron?Tak trzeba robić?
Czekam i dziękuję za odpowiedź=)

  Załączniki
 
  1. ppaakk

Witam,
Będę miała nie długo gości i pomyślałam,że zrobie pesto.. więc moje pytanie brzmi:
Czy orzeszki piniowe muszą być w pesto? Czy można je zastąpić orzechami włoskimi czy nie zmienią smaku pesto czy zmienią?
Czekam na odpowiedź. :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Iwonko możesz zalać oliwą i przechować w lodówce max. do miesiąca. Chcąc przechować pesto dłużej powinnaś je zamrozić.

  Załączniki
 
  1. Iwonka

witam, czy jest możliwość żeby takie pesto zalać z góry oliwą i zostawić w słoiczku na zimę?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony