Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego przygotowuje się podobnie jak klasyczne pesto z bazylii. Jest aromatyczne, lekko czosnkowe w smaku. Można użyć go jako sosu do makaronu, jako dodatek do mięsa lub ziemniaków. Można wmieszać go również do sosu sałatkowego lub zup- kremów, wzbogacając nim smak.

Składniki:

  • 150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 50g parmezanu lub innego twardego sera np. pecorino
  • 15g orzeszków piniowych
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki piniowe podprażyć na suchej patelni. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć, obciąć ogonki i posiekać.
  4. Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
  5. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, wyrównać i z góry zalać oliwą do przykrycia. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  6. Pesto można również zamrozić.

Wariant Thermomix:

Składniki:

  • 150g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 50g parmezanu lub innego twardego sera np. pecorino
  • 15g orzeszków piniowych
  • 90g oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Parmezan pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia miksującego i zmiksować 10s./ obr. 10. Ser odstawić na bok. Naczynie miksujące wyczyścić.
  2. Orzeszki piniowe przełożyć do naczynia miksującego i podprażyć 3 minuty/ 100°C/ obr.1. Następnie zmiksować 7s./ obr. 10.
  3. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Dodać do zmiksowanych orzeszków i zmiksować 6s./ obr. 6. Kopystką zsunąć wszystko ze ścianek naczynia na dół.
  4. Dodać parmezan, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zmiksować 10s./ obr. 5. Kopystką zsunąć pesto ze ścianek naczynia miksującego na dół. Powtórzyć miksowanie jeszcze raz lub 2, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, wyrównać i z góry zalać oliwą do przykrycia. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
  6. Pesto można również zamrozić.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość:

ok. 200ml

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pesto z czosnku niedźwiedziego Pesto z czosnku niedźwiedziego

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony