Sos grzybowy ze swieżych grzybów

Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Można podawać go do różnych dań np. kopytek, klusek śląskich, placków ziemniaczanych, makaronu, ziemniaków, czy smażonego mięsa. Sos jest pyszny, mocno grzybowy i szybki do przygotowania.

Składniki na ok. 2- 3 porcje:

  • 400 g świeżych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
  • 30 g masła (2 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule szalotki lub jedna mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 ml wody (bulionu warzywnego lub grzybowego)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki lub inne zioła
  • ok. 100 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Kapelusze i nóżki pokroić w plasterki.
  2. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać cebule i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszklą. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  3. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut. Następnie podlać wodą (lub bulionem), zmniejszyć moc palnika i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 10 minut).
  4. Następnie wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Teraz można sos wyłączyć lub gotować dłużej, jeśli ma być gęstszy.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 3

Trudność Trudność: łatwe
Sos grzybowy ze swieżych grzybów