Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Sos pieczarkowy

Pyszny, kremowy sos pieczarkowy ze śmietaną, bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pasuje do bardzo wielu dań. Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, mięsem lub gołąbkami. Można przygotowywać go przez cały rok.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała lub średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
  4. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
  5. Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią.
  6. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę. (Można nie dawać całej śmietany, tylko dolewać stopniowo do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu. Ja dodaję 200 ml). Doprowadzić do zagotowania i gotować chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sos pieczarkowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony