Sos pieczarkowy

Pyszny, kremowy sos pieczarkowy ze śmietaną, bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Pasuje do bardzo wielu dań. Można podawać go np. z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, mięsem lub gołąbkami. Można przygotowywać go przez cały rok.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 400 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała lub średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 200 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Ząbek czosnku obrać i drobno poszatkować.
  4. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć, aż do zeszklenia.
  5. Dodać pieczarki razem z czosnkiem. Smażyć ok. 7- 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje i pieczarki lekko się zarumienią.
  6. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę. (Można nie dawać całej śmietany, tylko dolewać stopniowo do otrzymania odpowiedniej konsystencji sosu. Ja dodaję 200 ml). Doprowadzić do zagotowania i gotować chwilę, aby sos lekko zgęstniał. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Sos pieczarkowy