Szybki sos pomidorowy

Uniwersalny, błyskawiczny sos pomidorowy do gołąbków, mięsa, czy makaronu.

Składniki:

  • 500 g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej), ewentualnie puszka (400g) pomidorów krojonych bez skórki
  • pół małej cebuli
  • 100 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na łyżce oleju.
  2. Do garnka wlać przecier pomidorowy, bulion, dodać cebulą i przyprawy. Zmiksować blenderem na gładki sos. Podgrzać. Na końcu można dodać śmietanę według uznania.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szybki sos pomidorowy