Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Zupa krem z brokułów

Składniki na 4 porcje:

  • 500g brokułów
  • cebula
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 500ml wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Łodygi obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Dodać brokuły i wywar. Zagotować. Dalej gotować ok. 15- 20 minut pod przykryciem.
  3. Migdały zarumienić na patelni bez tłuszczu.
  4. Z zupy wyciągnąć parę różyczek brokułu do dekoracji. Całość zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Zupę rozlać do talerzy. Przyozdobić różyczkami brokułu i posypać migdałami.

Smacznego.

Zupa krem z brokułów

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (1)

  1. Aneta

Zrobilam, bez migdalow bo akurat nie mialam, ale zupa jest przepyszna, i baaardzo syta. Dodalam grzanki czosnkowe i posypalam cheddarem. Polecam!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony