Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Węgierska zupa gulaszowa

Składniki na 4 porcje:

  • 400g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1/8 litra wytrawnego czerwonego wina
  • ok. 400g pomidorów w puszce, krojonych
  • 2 łyżki rosołu instant (lub 3/4 litra wywaru esencjonalnego)
  • 3 papryki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić drobno.
  2. Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebule i czosnek. Chwilę podsmażyć.
  3. Dodać przecier pomidorowy i mąkę. Całość wymieszać. Dodać pomidory z puszki (całą zawartość puszki, razem z sosem). Dodać wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ¾ litra wody i rosół instant (lub ¾ litra wywaru). Zagotować. Gulasz przykryć i gotować 1 ½ godziny.
  4. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać na 15 minut przed końcem gotowania. Na końcu jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Joanna Moderator

Aniu alkohol wyparuje. Pozostanie tylko winny posmak. Jeśli mimo to chcesz uniknąć wina to dodaj bulion.

  Załączniki
 
  1. Ania

Witam, jestem w ciazy i mogę zrobic wersje bez wina?

  Załączniki
 
  1. wiesław

Witam Serdecznie
mam pytanie ile potrzeba składników na 30 porcji

  Załączniki
 
  1. marcys

MOŻNA DODAC OGORKA KONSERWOWEGO

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Marku nie dodaję ogórków. Na zdjęciu to zielona papryka ;-)

  Załączniki
 
  1. Marek

Brakuje mi w tym przepisie - na zdjęciu są i powinny być w gulaszu węgierskim - ogórków kwaszonych ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Michale jest napisane w punkcie 3. Proszę czytać dokładnie :-)

  Załączniki
 
  1. Michal

A kiedy dodać wino??? :-?

  Załączniki
 
  1. klara

No i oczywiście kminek))

  Załączniki
 
  1. kuhasz

dobrze piszesz Benka

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony