Sycąca i rozgrzewająca zupa z kawałkami mięsa wołowego, papryki i według gustu również z ziemniakami. Z powodzeniem może być daniem głównym.
Składniki na ok. 4- 5 porcji:
400 g mięsa wołowego na gulasz
2 średniej wielkości cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 kopiata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
125 ml wytrawnego, czerwonego wina (lub bulionu w wersji dla dzieci)
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (puszka 400g)
750 ml bulionu wołowego (lub 2 łyżki rosołu instant)
3 papryki, np. czerwone i żółte
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Dodatkowo:
3- 4 ziemniaki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić drobno.
Mięso pokroić w kostkę i często mieszając, przysmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebule i czosnek. Chwilę podsmażyć.
Dodać przecier pomidorowy i mąkę. Całość wymieszać. Dodać pomidory z puszki (całą zawartość puszki, razem z sosem). Wlać wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodać ¾ litra bulionu (lub ¾ litra wody i rosół instant). Zagotować. Gulasz przykryć i gotować 1 ½ godziny. (Jeśli dodajemy ziemniaki, należy je obrać, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu po ok. 1 godzinie gotowania. Gotować do miękkości).
Papryki oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać na 20 minut przed końcem gotowania. Na końcu jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojcio·
2 lat temu
Zostałem poczęstowany kiedyś ta zupka bo to normalny "bogracz", do którego dodano słoik z konserwowanym groszkiem, marchewka i kukurydza, polecam. Co do kminku i ogórka to koniecznie, jeszcze na koniec kładzione kluseczki👍👍👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milena·
2 lat temu
Rok temu gotowałam tę zupę z Pani przepisu i wracam do niej za każdym razem. Jest przepyszna ! Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Staszek ·
2 lat temu
Węgrzy przyprawiają kminkiem i czosnkiem i gotują na wołowinie, chociaż to niekonieczne . Po za tym dodają sporą ilość ostrej papryki. Radzę spróbować. Jest pyszna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksana·
3 lat temu
Uwielbiam tę zupę! Wychodzi pycha :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Gęsta, rozgrzewająca i syta. Coś wspaniałego. Klasyczna, czy nie! węgierska, czy też nie węgierska! po co się spierać? skoro jest po prostu pyszna. Bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem. Wchodzi na stałe do menu w moim domu 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
6 lat temu
Każdy gotuje jak lubi ale zupę, która jadłam w Budapeszcie chetnie polecam i jest ona inna.
Nie ma żadnych ogórków:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
5 lat temu
Nie widze w tym przepisie zadnych ogorkow! Ja sama tez nie dodaje zadnych ogorkow i nigdy nie widzialam przepisu na gulaszowa z ogorkiem :D
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
eddd·
3 lat temu
jak najbardziej gulaszowa jest z ogorkiem kiszonym
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jagoda·
2 lat temu
Strogonow jest z ogórkiem a nie gulaszowa
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolek·
1 lat temu
Nigdy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
bb·
6 lat temu
a co to jest to jasne w tej zupie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Ziemniaki ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Urszula·
7 lat temu
A co pasuje na drugie danie? Może macie jakiś węgierski pomysł?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
6 miesięcy temu
Ja daję danie bezmięsne np pierogi, naleśniki, kopytka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kawka·
8 lat temu
Pysznaaaa. Zdjęcia przepiękne.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
10 lat temu
Aniu, alkohol wyparuje. Pozostanie tylko winny posmak. Jeśli mimo to chcesz uniknąć wina to dodaj bulion.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
6 lat temu
Alkohol nigdy do konca nie wyparuje
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Szczery·
3 lat temu
wyparuje do zera , temat wałkowany lata temu -poziom alkoholu jest zero ,alkoholikom sie nie poleca bo zostaje posmak uzytego trunku , wina ,piwa,miodu ,wódki ,chery i innych trunków.W jednym programów " master cheff " robiono bigos i michael potwierdził ze alko wypatowuje do zera.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
10 lat temu
Witam, jestem w ciazy i mogę zrobic wersje bez wina?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
5 lat temu
Nigdy nie gotowalam tej zupy z winem, przeciez wino wyparuje a ten kto sie nie zna powie ze nie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
4 lat temu
Wino nie wyparuje, mówię to jako chemik😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiesław·
11 lat temu
Witam Serdecznie
mam pytanie ile potrzeba składników na 30 porcji
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
marcys·
12 lat temu
MOŻNA DODAC OGORKA KONSERWOWEGO
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
klara·
13 lat temu
No i oczywiście kminek:)))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kuhasz·
13 lat temu
dobrze piszesz Benka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Benka·
13 lat temu
Witam Panią,tylko jedna uwaga z mojej strony,myślę,ze mozna by dodac dla wyrazistosci odrobine chili :)