Węgierska zupa gulaszowa


Sycąca i rozgrzewająca zupa z kawałkami mięsa wołowego, papryki i według gustu również z ziemniakami. Z powodzeniem może być daniem głównym.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 400 g mięsa wołowego na gulasz
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 kopiata łyżka mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
- 125 ml wytrawnego, czerwonego wina (lub bulionu w wersji dla dzieci)
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (puszka 400g)
- 750 ml bulionu esencjonalnego (lub 2 łyżki rosołu instant)
- 3 papryki
- sól, pieprz, słodka papryka
Dodatkowo:
- 3- 4 ziemniaki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać i pokroić w dużą kostkę. Czosnek obrać i pokroić drobno.
- Mięso pokroić w kostkę i przysmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebule i czosnek. Chwilę podsmażyć.
- Dodać przecier pomidorowy i mąkę. Całość wymieszać. Dodać pomidory z puszki (całą zawartość puszki, razem z sosem). Dodać wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać ¾ litra bulionu (lub ¾ litra wody i rosół instant). Zagotować. Gulasz przykryć i gotować 1,5 godziny. (Jeśli dodajemy ziemniaki, należy je obrać, pokroić w kostkę i dodać do gulaszu po ok. 1 godzinie gotowania. Gotować do miękkości).
- Papryki oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Dodać na 15 minut przed końcem gotowania. Na końcu jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.