Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność. Można pić go samego np. po szklance dziennie lub zużyć do przygotowania barszczu wigilijnego. Aby przyśpieszyć proces kiszenia się buraków dodajemy łyżkę wody (kwasu) z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego, ale nie polecam, bo kromka może spleśnieć.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na grube plastry, aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię.
  2. Buraki ułożyć ciasno w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem, aby na pewno było czyste. (Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem. Ja użyłam dwóch słoików litrowych).
  3. Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki.
  4. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), aż sól się rozpuści. Taką zalewą zalać buraki. Buraki muszą być przykryte wodą.
  5. Naczynie przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową), przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. na górną szafkę w kuchni. (Im cieplej tym czas kiszenia jest krótszy). Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.
  6. Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można go przechowywać przez kilka tygodni.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: ok. 15
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mm · 28 dni temu
    Buraki z zakwasu starłam drobno na tarce, dodałam starte jabłko, cebulkę, natkę pietruszki i ciecierzyce ze słoika, bo akurat miałam, doprawiłam trochę cukrem, solą, olejem. Miałam dużo buraków więc starte zamroziłam na takie porcje odpowiednie na jedną surówkę. Było OK.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MK · 29 dni temu
    A jak zuzyc buraki z zakwasu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olala! · 2 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis. Ja buraki pokroiłam w słupki i włożyłam do litrowych słoików i przykryłam wieczkiem bez zakręcania. Za pierwszym razem wylałam wszystko bo myślałam, że delikatny szary nalot to już pleśń. Teraz ile się da zdejmuję i mieszam wszystko. Jest przepyszny. Następnym razem chcę dołożyć pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych. Myślicie, że będzie dobrze ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dariana · 2 miesięcy temu
    Witam czy na tych samych burakach mozna zrobic jeszcze raz zakwas?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 3 miesięcy temu
    Czy taki nalot to pleśń? Nie znalazłam typowych pleśniowych wykwitów. Było troszeczkę piany i taki nalot. Zakwas pachnie lekko octowo. Robiłam po raz pierwszy i mam wątpliwości. Będę bardzo wdzięczna za poradę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aSpi · 4 miesięcy temu
    Dzień dobry, ile dni trzymać w temp. 25-27st.?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      sfd · 3 miesięcy temu
      Niestety to tak nie działa, im cieplej tym krócej. Ale w zależności czy był jakiś starter (sok z ogórków, kapusty chleb na zakwasie to skraca się czas, natomiast trzeba być pewny że z dobrego źródła) czy warunków, aż kwasowość. Im dłużej tym kwaśniejsze, ale bardziej przechodzi czosnkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 miesięcy temu
    Bardzo fajny, prosty do wykonania przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 1 lat temu
    Pierwszy raz robiłam zakwas i wyszedł rewelacyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 2 lat temu
    Witam. Rozumiem, że piana nie oznacza, iż zakwas nie nadaje się do spożycia? Przyznam, że zrobiłam i odstawiamy na 7 dni, umknęło mi zakładanie i ściąganie piany, po 7 dniach jest piana ciemna . Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Danka · 2 lat temu
    Super przepis , pierwszy raz robiłam zakwas i było pięknie teraz zrobiłam z większej ilości buraków i trochę stracił kolor ale smak jest dobry , ktoś mi powie dlaczego kolor zrobiła sie trochę jakby brązowszy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grzegorz · 3 lat temu
    Bardzo dobry i prosty sposób na fantastyczny barszcz.Dziękuje.Testy przerosły oczekiwanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Anka[/b] to świetnie. Jak już będzie dobry tj. po 5- 7 dniach możesz przygotować na nim barszcz według przepisu: [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-zupy/402-przepis-na-barszcz-wigilijny-na-zakwasie"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    anka · 3 lat temu
    Zrobiłam zakwas na barszcz... ale kiedy i ile dodaje się go do barszczu ?
    PS
    Pani blogi są świetne...okrutnie je lubię i często zaglądam :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika Zielińska · 3 lat temu
    W ubiegłych latach robiłam zakwas na wiele sposobów - a to z pieczonych buraków, a to z chlebem i też zdecydowanie jestem zwolenniczką przepisu takiego jak Twój. W tym roku na podstawie różnych doświadczeń mój zakwas z buraków wygląda niemalże identycznie jak Twój (dodałam jeszcze do słoja oprócz buraków cebuli i pietruszki) - zrobiłam już z niego jeden gar barszczu i zdecydowanie podbił moje i męża kubki smakowe. Reszta zakwasu z niecierpliwością czeka w lodówce na Boże Narodzenie, a uszka aż podskakują w zamrażalniku na spotkanie z czerwoną zupą
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Zbyszek · 2 lat temu
      Tradycyjnie nauczony barszcz robiłem z octem, jednak znajoma wspomniała o zakwasie... Wędliny robię prawie 40 lat swoje i wędzę, lecz i też dojrzewające... Scchab dojrzewający pikantny gotowy, wędzonki sparzone w zamrażarce, zatem czas na zakwas... Z ciekawości i próby smaku... Pozdrawiam :):)

Polub nas na ...

Początek strony