Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
38 Komentarzy
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność. Można pić go samego np. po szklance dziennie lub zużyć do przygotowania barszczu wigilijnego. Aby przyśpieszyć proces kiszenia się buraków dodajemy łyżkę wody (kwasu) z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego, ale nie polecam, bo kromka może spleśnieć.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na grube plastry, aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię.
  2. Buraki ułożyć ciasno w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem, aby na pewno było czyste. (Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem. Ja użyłam dwóch słoików litrowych).
  3. Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki.
  4. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), aż sól się rozpuści. Taką zalewą zalać buraki. Buraki muszą być przykryte wodą.
  5. Naczynie przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową), przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. na górną szafkę w kuchni. (Im cieplej tym czas kiszenia jest krótszy). Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.
  6. Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można przechowywać go przez kilka tygodni. Z buraków z zakwasu można zrobić np. "surówkę z kiszonych buraków z jabłkiem".
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: ok. 15
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maciej · 7 dni temu
    Dzień dobry,
    Ponoć można po zlaniu 1 zakwasu, zalać buraki w słoiku ponownie wodą z solą i w ten sposób wykonać drugi raz zakwas. Mi tak wyszło trzy razy, ale ostatnio bardzo szybko pojawia się pleśń i zakwas jest do wyrzucenia. Co może być nie tak? Pozdrawiam Maciej
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa · 6 dni temu
      Witam, ja robię zakwas właśnie w ten sposób. Po zlaniu pierwszego zakwasu, pozostałe buraki zalewam wodą z solą. Drugi zakwas robi się znacznie szybciej i w smaku przypomina już bardziej wodę z ogórków kiszonych, tzn. jest pozbawiony słodyczy z buraków. Następnie mieszam oba zakwasy i wtedy, jak dla mnie, smak jest idealny. Buraczki są już natomiast mocno wyjałowione i mniej się nadają na sałatkę.
      Pozdrawiam:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 6 dni temu
      Nigdy tak nie robiłam, więc nie potrafię pomóc. Zawsze wykorzystuję buraki do surówek lub przepuszczam przez wyciskarkę i mam dodatkowy sok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janusz · 10 dni temu
    Ja przepuszczam buraki po odcedzeniu przez sokowirówkę . Bo na surówkę są zbyt twarde . Poza tym kwas jest bardzo dobry w smaku .
    Ostani nastaw był z dodatkiem zielonego ogórka - rewelacja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 12 dni temu
    Witam, zakwas zrobiony w sobotę i codziennie sciagane to co bylo na powierzchni, dzis takie cudo jak na zdjęciu...wyrzucic czy ściągnąć ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Roksana · 25 dni temu
    Witam. Buraki musza być surowe ? Bo mam gotowe ugotowane...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anns · 1 miesięcy temu
    Czy zakwas powinien być gesty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 1 miesięcy temu
    Cześć!
    Jestem fanem burakow i pierwszy raz robie zakwas. Potrzebuję porady - jak zrobić żeby nie wypływały na powierzchnie buraki? Zakwas ma 4 doby, chciałbym dociągnąć do 7 dób, ale na powierzchnie wybijają buraczki, czosnek i liście laurowe, boje się że pojawi się pleśń. Póki co jest pianka, którą zbieram, kolor jest piękny. Smak jeszcze łagodny, mocno (może aż za?) czosnkowy. Zakwasu nie mieszam. Naczynie jest gliniane, pojemność ok. 3 litry. Jakie macie doświadczenia z warzywami wybijającymi na powierzchnie? Zakwas dociąga do 7 dni bez pleśnienia? Dziękuję i pozdrawiam, Tomasz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Bogdan · 12 dni temu
      Ja do liści czosnku i przypraw używam koszyczki zamykane na przyprawy. Do kupienia w Internecie. Super sprawa nic nie wylatuje na powierzchnię.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      monika · 1 miesięcy temu
      trzeba przycisnąć małym talerzykiem, takim żeby po bokach garnka było jeszcze miejsce, tak robi się też ogórki małosolne
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Najlepiej, jak buraki i czosnek są ciasno powciskane koło siebie. Wtedy nie wypłyną. Teraz tego już nie zmienisz. Obserwuj i ściągaj jak się coś pojawia i będzie dobrze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dariusz · 2 miesięcy temu
    Dzisiaj robię i to już nie pierwszy raz Buraki myje nie obieram Zalewam wodą z 5 L butelki nigdy nie gotowalem i studzilem wody Dodaje trochę więcej czosnku i chrzanu Daje troche mniej soli Calosc przygotowuje w obcietej 5L butli po wodzie Nigdy jeszcze mnie ten mniej roboczy system nie zawiódł Po zdaniu buraki i czosnek przepuszcza przez sokowirowka Życzę smacznego i zdrowia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Artur · 3 miesięcy temu
    Zrobiłem wszystko jak trzeba. Wyszło super, wszyscy mówili, że nie jedli jeszcze tak dobrego Barszczu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mamadzieciwariatow · 3 miesięcy temu
    Witam , dziś 7 dzień ... odcedzilam , przelałam do słoików . W smaku mega w trakcie kwaszenia dodałam suszonej papryki kawałeczek i muszę przyznać , ze w zakwasie czuć lekko ostrawy smak ale mega smak maja buraczki , bo najwiecej tego ostrego to złapały właśnie one . Będzie super sałatka z nich . Dzięki wielkie za przepis i Wesołych Świat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 miesięcy temu
    Wlansię się zabieram <3 czy zalewać buraki gorącą wodą czy ostudzoną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 miesięcy temu
    Witam mam pytanie zrobiłam zakwas stoi już 5 dni i zrobił się galaretowaty czy jest zepsuty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 miesięcy temu
    Witam, zakwas stoi juz 5 dzien i praktycznie zero piany, czy jest ok?
    Pozdrawiam, Ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 miesięcy temu
    Witam mnie wyszedł taki zakwas ściągam pianę i są białe plamki zakwas ma ok 4 dni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 3 miesięcy temu
    Dzisiaj jest 4 dzień, chyba jest za ciepło. Czy to jeszcze się nadaje?codziennie zaglądam, dzisiaj i wczoraj oprócz piany powstał nalot i białe plamki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 3 miesięcy temu
    Po raz pierwszy robiłam i wyszedł mega super pyszny.Tylko teraz przez kilka dni będę sałatkę z buraków musiała jeść sama bo reszta rodzinki tylko na barszczyk zerka No chyba że się da jakoś buraczki przechować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Viola · 3 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis,robiłam pierwszy raz i wyszło super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 3 miesięcy temu
    Witam serdecznie, próbuję zrobić zakwas z powyższego przepisu, czy wg Was jest ok czy już mi splesniał? Ja mogę być nieobiektywna, jestem wyczulona na tym punkcie, więc wolę zapytać bardziej doświadczonych:-) pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Ja nie dopuszczam do takiego stanu. W jeden dzień to się pewnie nie zrobiło?? Nie zbierałaś osadu codziennie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 miesięcy temu
    Wypłynął mi czosnek na górę. Może tak zostać czy muszę go wyciągnąć ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 miesięcy temu
    Witam czy z tych buraczków można zrobić surówkę , jeśli tak to jak ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julita Francik · 5 miesięcy temu
    Na zakwasie wyrósł kożuch, potężny. Czy powinnam wyrzucic zakwas?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Ulala, ale okaz. Trzeba by było wysłać do jakiegoś intytutu badawczego Proszę wyrzucić. Takie coś nie zrobiło się w jeden dzień. Trzeba zbierać jak tylko pojawia się mała piana i od razu ją usuwać.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Basia · 1 miesięcy temu
        Pani Joanno nie doczytałam w innym przepisie i kisiłam bez ściągania kożucha tylko po 5 dniach przecedziłam. Rozumiem że do wylania? Ps jeśli już napiłam się trochę to może mi to zaszkodzic? :/
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
          Jeśli był kożuch lub chociażby białe planki, takie mechate to to była pleśń i radzę od razu wyrzucić, bo pleśń jest szkodliwa dla zdrowia. Jeśli się napiłaś, to już trudno, ale nie rób tego więcej. Na zakwasie może być co najwyżej piana. Piana jest dobra. To znak, ze zakwas fermentuje, ale należy ją zbierać i obserować zakwas, żeby czasami się pleśń nie pojawiła.

Polub nas na ...

Początek strony