Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
31 Komentarzy
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność. Można pić go samego np. po szklance dziennie lub zużyć do przygotowania barszczu wigilijnego. Aby przyśpieszyć proces kiszenia się buraków dodajemy łyżkę wody (kwasu) z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego, ale nie polecam, bo kromka może spleśnieć.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na grube plastry, aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię.
  2. Buraki ułożyć ciasno w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem, aby na pewno było czyste. (Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem. Ja użyłam dwóch słoików litrowych).
  3. Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki.
  4. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), aż sól się rozpuści. Taką zalewą zalać buraki. Buraki muszą być przykryte wodą.
  5. Naczynie przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową), przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. na górną szafkę w kuchni. (Im cieplej tym czas kiszenia jest krótszy). Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.
  6. Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można go przechowywać przez kilka tygodni.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: ok. 15
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Artur · 1 miesięcy temu
    Zrobiłem wszystko jak trzeba. Wyszło super, wszyscy mówili, że nie jedli jeszcze tak dobrego Barszczu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mamadzieciwariatow · 1 miesięcy temu
    Witam , dziś 7 dzień ... odcedzilam , przelałam do słoików . W smaku mega w trakcie kwaszenia dodałam suszonej papryki kawałeczek i muszę przyznać , ze w zakwasie czuć lekko ostrawy smak ale mega smak maja buraczki , bo najwiecej tego ostrego to złapały właśnie one . Będzie super sałatka z nich . Dzięki wielkie za przepis i Wesołych Świat
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 1 miesięcy temu
    Wlansię się zabieram <3 czy zalewać buraki gorącą wodą czy ostudzoną?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 1 miesięcy temu
    Witam mam pytanie zrobiłam zakwas stoi już 5 dni i zrobił się galaretowaty czy jest zepsuty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 miesięcy temu
    Witam, zakwas stoi juz 5 dzien i praktycznie zero piany, czy jest ok?
    Pozdrawiam, Ania
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 1 miesięcy temu
    Witam mnie wyszedł taki zakwas ściągam pianę i są białe plamki zakwas ma ok 4 dni
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 miesięcy temu
    Dzisiaj jest 4 dzień, chyba jest za ciepło. Czy to jeszcze się nadaje?codziennie zaglądam, dzisiaj i wczoraj oprócz piany powstał nalot i białe plamki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 1 miesięcy temu
    Po raz pierwszy robiłam i wyszedł mega super pyszny.Tylko teraz przez kilka dni będę sałatkę z buraków musiała jeść sama bo reszta rodzinki tylko na barszczyk zerka No chyba że się da jakoś buraczki przechować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Viola · 1 miesięcy temu
    Dziękuję za przepis,robiłam pierwszy raz i wyszło super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 1 miesięcy temu
    Witam serdecznie, próbuję zrobić zakwas z powyższego przepisu, czy wg Was jest ok czy już mi splesniał? Ja mogę być nieobiektywna, jestem wyczulona na tym punkcie, więc wolę zapytać bardziej doświadczonych:-) pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Ja nie dopuszczam do takiego stanu. W jeden dzień to się pewnie nie zrobiło?? Nie zbierałaś osadu codziennie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Wypłynął mi czosnek na górę. Może tak zostać czy muszę go wyciągnąć ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 1 miesięcy temu
    Witam czy z tych buraczków można zrobić surówkę , jeśli tak to jak ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Można. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj starte jabłko. Można dodać podsmażoną cebulę. Dodaj majonez, olej lub jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julita Francik · 3 miesięcy temu
    Na zakwasie wyrósł kożuch, potężny. Czy powinnam wyrzucic zakwas?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Ulala, ale okaz. Trzeba by było wysłać do jakiegoś intytutu badawczego Proszę wyrzucić. Takie coś nie zrobiło się w jeden dzień. Trzeba zbierać jak tylko pojawia się mała piana i od razu ją usuwać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wanda Brzózka · 3 miesięcy temu
    Majka 55 · Przed chwilą
    Zrobiłam zakwas z buraków , jak co roku, buraki mam z własnej działki. Gatunek buraka walcowaty , dawniej używałam okrągłe ,, OPOLSKIE,, dziś zlałam zakwas, ale pierwszy raz mam zakwas w kolorze brunatnym w smaku jest dobry , chodziarz bardziej przypomina wodę z pod ogórków niż zakwas buraczany , plastry buraków są w kolorze brązowym a zawsze miałam w kolorze buraczkowym i wykorzystywałam je do ponownego zalania solanką. Na wierzchu słoja nie było żadnego kożucha gnilnego . Co mam z tym zrobić Facepalm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Rapha · 4 miesięcy temu
    mam pytanie bo ostatnio zrobilem zakwas z 4 kg i zakrecilem znioslem do piwnicy i rozwalilo mi baniak Jak temu zapobiec
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Magda · 3 miesięcy temu
      Nie zakręcaj musi bańka być obciążany jak np przy kwaszeniu ogórków małosolnych jak po tygodniu zlejesz zakwas już na czysto to zamykasz w butelkach ale ja zawsze mam w otwartym naczyniu po fermentacji w lodówce np garnek z pokrywą , wybuch bo pracował jeszcze
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Wydaje mi się, że było tam za ciepło i proces fermentacji zachodził dalej. Najlepiej włożyć gotowy zakwas do lodówki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 5 miesięcy temu
    Ja przecedzony przez gazę wlewam do butelek 250-330ml i dobrze zakręcam. Nawet po 2-3 latach nic się złego z nim nie dzieje i to bez pasteryzacji a przechowuję w piwnicy. Z przypraw dodaję też kminek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 10 miesięcy temu
    Mam pytanie – czy kamionka powinna być całkiem zakryta (pokrywką) czy na przykład czystą ściereczką, która przepuszczałaby powietrze?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mm · 11 miesięcy temu
    Buraki z zakwasu starłam drobno na tarce, dodałam starte jabłko, cebulkę, natkę pietruszki i ciecierzyce ze słoika, bo akurat miałam, doprawiłam trochę cukrem, solą, olejem. Miałam dużo buraków więc starte zamroziłam na takie porcje odpowiednie na jedną surówkę. Było OK.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MK · 11 miesięcy temu
    A jak zuzyc buraki z zakwasu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olala! · 1 lat temu
    Bardzo dobry przepis. Ja buraki pokroiłam w słupki i włożyłam do litrowych słoików i przykryłam wieczkiem bez zakręcania. Za pierwszym razem wylałam wszystko bo myślałam, że delikatny szary nalot to już pleśń. Teraz ile się da zdejmuję i mieszam wszystko. Jest przepyszny. Następnym razem chcę dołożyć pokrojone jabłko bez gniazd nasiennych. Myślicie, że będzie dobrze ?

Polub nas na ...

Początek strony