Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność. Można pić go samego np. po szklance dziennie lub zużyć do przygotowania barszczu wigilijnego. Aby przyśpieszyć proces kiszenia się buraków dodajemy łyżkę wody (kwasu) z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego, ale nie polecam, bo kromka może spleśnieć.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • ok. 5 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
  • 1 płaska łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej

Sposób przygotowania:

  1. Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na grube plastry, aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię.
  2. Buraki ułożyć ciasno w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem, aby na pewno było czyste. (Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem. Ja użyłam dwóch słoików litrowych).
  3. Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki.
  4. Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), aż sól się rozpuści. Taką zalewą zalać buraki. Buraki muszą być przykryte wodą.
  5. Naczynie przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową), przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. na górną szafkę w kuchni. (Im cieplej tym czas kiszenia jest krótszy). Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.
  6. Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można go przechowywać przez kilka tygodni.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania: ok. 15
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Kasia

Witam. Rozumiem, że piana nie oznacza, iż zakwas nie nadaje się do spożycia? Przyznam, że zrobiłam i odstawiamy na 7 dni, umknęło mi zakładanie i ściąganie piany, po 7 dniach jest piana ciemna . Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Powinno się ją ściągać, ale dopóki nie ma pleśni, zakwas jest dobry. Piana jest oznaką fermentacji.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 8 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Danka

Super przepis , pierwszy raz robiłam zakwas i było pięknie teraz zrobiłam z większej ilości buraków i trochę stracił kolor ale smak jest dobry , ktoś mi powie dlaczego kolor zrobiła sie trochę jakby brązowszy ?

  Załączniki
 
  1. Grzegorz

Bardzo dobry i prosty sposób na fantastyczny barszcz.Dziękuje.Testy przerosły oczekiwanie.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Anka to świetnie. Jak już będzie dobry tj. po 5- 7 dniach możesz przygotować na nim barszcz według przepisu: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. anka

Zrobiłam zakwas na barszcz... ale kiedy i ile dodaje się go do barszczu ?
PS
Pani blogi są świetne...okrutnie je lubię i często zaglądam )

  Załączniki
 
  1. Monika Zielińska

W ubiegłych latach robiłam zakwas na wiele sposobów - a to z pieczonych buraków, a to z chlebem i też zdecydowanie jestem zwolenniczką przepisu takiego jak Twój. W tym roku na podstawie różnych doświadczeń mój zakwas z buraków wygląda niemalże...

W ubiegłych latach robiłam zakwas na wiele sposobów - a to z pieczonych buraków, a to z chlebem i też zdecydowanie jestem zwolenniczką przepisu takiego jak Twój. W tym roku na podstawie różnych doświadczeń mój zakwas z buraków wygląda niemalże identycznie jak Twój (dodałam jeszcze do słoja oprócz buraków cebuli i pietruszki) - zrobiłam już z niego jeden gar barszczu i zdecydowanie podbił moje i męża kubki smakowe. Reszta zakwasu z niecierpliwością czeka w lodówce na Boże Narodzenie, a uszka aż podskakują w zamrażalniku na spotkanie z czerwoną zupą

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony