
Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy, wzmacnia krew i podnosi odporność. Można pić go samego np. po szklance dziennie lub zużyć do przygotowania barszczu wigilijnego. Aby przyśpieszyć proces kiszenia się buraków dodajemy łyżkę wody (kwasu) z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Można zamiast tego dodać kromkę chleba razowego, ale nie polecam, bo kromka może spleśnieć.
Składniki na ok. 800 ml zakwasu:
- 1 kg buraków
- ok. 5 ząbków czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 litr wody przegotowanej i ostudzonej
- 1 płaska łyżka soli kamiennej
- 1 łyżka soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć, obrać cienko ze skórki i pokroić na grube plastry, aby po zalaniu ich wodą nie wypłynęły na powierzchnię.
- Buraki ułożyć ciasno w naczyniu kamiennym, szklanym lub ceramicznym. Naczynie należy przelać wcześniej wrzątkiem, aby na pewno było czyste. (Należy wybrać takie naczynie, które nie reaguje z kwasem. Ja użyłam dwóch słoików litrowych).
- Czosnek obrać i ząbki przekroić wzdłuż na pół. Czosnek, ziele angielskie i liście laurowe powciskać między buraki.
- Wodę wymieszać z solą i sokiem z ogórków (lub kapusty), aż sól się rozpuści. Taką zalewą zalać buraki. Buraki muszą być przykryte wodą.
- Naczynie przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową), przytrzymując ją gumką lub sznurkiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5- 7 dni np. na górną szafkę w kuchni. (Im cieplej tym czas kiszenia jest krótszy). Najlepiej zaglądać codziennie do naczynia. Jeśli na powierzchni utworzy się piana należy ją zebrać czystą łyżką, a całość zamieszać. Zakwas jest gotowy gdy będzie miał ciemną barwę.
- Gotowy zakwas należy przelać przez sitko wyłożone gazą, a następnie wlać do czystego słoika, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Można przechowywać go przez kilka tygodni.
- Z buraków z zakwasu można zrobić np. "surówkę z kiszonych buraków z jabłkiem", "sałatkę z kiszonych buraków i jajka", "sałatkę z kiszonych buraków, pomarańczy i fety" albo przecisnąć buraki przez wyciskarkę do soków.
|
Kuchnia: |
Polska |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania: ok. 15
Czas oczekiwania:
|
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |