Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie z kiszonych buraków. Barszcz podajemy z uszkami. Zakwas można przygotować już kilka tygodni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przepis na niego znajdziecie tutaj: „Zakwas buraczany”.

Składniki:

Wywar warzywny:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 burak
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody

Wywar grzybowy:

  • ok. 30g suszonych grzybów
  • 500ml wody

Zakwas buraczany:

Dodatkowo:

  • majeranek
  • czosnek
  • sól, czarny pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby przełożyć do niedużego garnka i zalać wodą. Pozostawić na noc.
  2. Przygotować wywar grzybowy. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Grzyby wykorzystać do uszek, pierogów itp.).
  3. Przygotować wywar warzywny. Marchewki, pietruszkę, seler i buraka obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Zalać litrem wody. Dodać oczyszczonego pora, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 1- 1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Podczas gotowania garnek powinien być przykryty pokrywą, pozostawiając małą szczelinę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko. (Warzywa można wykorzystać do sałatki ziemniaczanej).
  4. Wywar grzybowy połączyć z warzywnym. Dodać zakwas buraczany do smaku. (Ja daję 2 szklanki. Proporcje wywarów można zmieniać w zależności od upodobań). Podgrzewać, uważając, aby barszczu nie zagotować, bo straci kolor. Doprawić do smaku pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. (Można również dodać jeszcze przeciśnięty przez prasę ząbek lub dwa czosnku i po podgrzaniu przecedzić cały barszcz przez sitko wyłożone gazą).
  5. Podawać z uszkami lub w szklance czysty.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania: ok.
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Barszcz wigilijny na zakwasie

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 9 miesięcy temu
    Witam, czy można zamrozić zakwas na barszcz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Weronika · 9 miesięcy temu
    A cały ten wywar grzybowy, wlać czy ile?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 10 miesięcy temu
    Witam czy burak jest potrzebny czy wystarczy tylko zakwas? A jeśli burak jest potrzebny można użyć tych z zakwasu??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 10 miesięcy temu
    Czy jeden burak do wywaru na pewno wystarczy? Zależy mi by barsz był esencjonalny i miał ladny kolor. Czy dwie szklanki zakwasu to zapewnią? Pozdrawiam ciepło!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Tak, zakwas sprawi, że barszcz będzie miał intensywny kolor. Ostatnio nawet zrobiłam zwykły wywar warzywny bez buraka, bo akurat wszystkie buraki poszły do zakwasu i kolor był bardzo intensywny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 10 miesięcy temu
    Dzień dobry. Czy poleca Pani jakieś konkretne grzyby?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 10 miesięcy temu
    Witam. Jeśli chcę zrobić barszcz z podwójnej porcji to zakwas zrobić z 2kg buraków i dodać cały do barszczu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Nie, powinien wystarczyć z 1 kg buraków. Dodaję zakwas do smaku, nie cały. ok. 2 szklanek na tę ilość co w przepisie. Jak zrobisz z podwójnej porcji to zakwasu potrzeba ok. 1 litra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 10 miesięcy temu
    Ile wychodzi z tego przepisu tego barszczu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 10 miesięcy temu
    Czy można taki barszcz zamrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Tak, można. Ważne, żeby go stopniowo ogrzewać, żeby się nie zagotował, bo straci kolor, ale to dotyczy również niemrożonego barszczu

Polub nas na ...

Początek strony