Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Zakwas na żurek

Żurek wielkanocny możecie przygotować na zakwasie kupnym, ale jeśli macie ochotę możecie taki zakwas zrobić samemu w domu. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Po ok. 5 dniach zakwas jest gotowy. Chcąc przyśpieszyć fermentację zakwasu należy dodać łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę razowego chleba.

Zakwas należy nastawić najpóźniej na 5 dni przed świętami. Można go zrobić również wcześniej i przechować do ok. dwóch tygodni w lodówce.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
  3. Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni.
  4. Przez kolejne 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
  5. Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 2 dni temu
    mam pytanie ten przepis to na ile litrów zupy jest
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 4 dni temu
    Chcę zrobić żurek i zakwas po raz pierwszy i dlatego moje może dziwne. Czy gotowy zakwas trzeba przelać przez sitko czy wlewa się całość do zupy. Jeżeli trzeba przecedzić to kiedy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 dni temu
      Nic nie przecedzamy Wlewa się taki jaki jest, tylko zamieszany
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Małgorzata · 2 dni temu
        czyli razem z mąką. to na jaką ilość zupy jest ten zakwas. Przecież jak dodam szklankę mąki do zupy to chyba będzie bardzo gęsta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 dni temu
    Zastanawiam się czy w momencie kiedy zakwas stoi w lodówce to również trzeba to mieszać raz dziennie? Czy już nie ma potrzeby?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 7 dni temu
    Naprawdę pięknie pachnie! Zrobimy go mojej mamie i odrazu przypomniały jej się dziecięce lata. Nam nadzieje ze i żurek dobry będzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 11 dni temu
    Witam! Zrobiłam zakwas jakieś 2 dni temu ale jakoś tak się stało, że zamiast 3 szklanek wody dodałam tylko 1. Dzisiaj dolałam dwie szklanki letniej wody i zakwas bardzo ładnie się rozdzielił. Czy w tym przypadku należy wylać zakwas i zrobić na nowo ? Przypomnę, że ma 3 warstwy więc wygląda bardzo podobnie jak na zdjęciu. Czy dolanie tej wody z opóźnieniem może sprawić, że zakwas po prostu się zepsuje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Irena · 1 dni temu
      Po zamieszaniu i odstaniu ma być 3 warstwt
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 11 dni temu
      A po dolaniu wody zamieszałaś wszystko? Ja zostawiłabym tak
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Joanna · 2 dni temu
        Witam , jak to jest on ma pierwsze pięć dni stać bez mieszania później przez kolejne 5 dni mieszać czyli w sumie 10 dni czy tylko te 5 dni mieszać a później do lodówki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Itka · 20 dni temu
    Czemu służy ta gaza/pielucha?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Kasia · 19 dni temu
      Nie powinno sie szczelnie zakrecać, ma docierać powietrze. A przez gaze nie przejdzie kurz czy muszki owocówki przykladowo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia Karolina · 11 miesięcy temu
    Pszenna mąka może być?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa · 5 miesięcy temu
      Mąka pszenna moze byc, ale tylko razowa. Wtedy nie będzie żurku tylko barszcz biały. Żur robi się z mąki żytniej razowej a barszcz z pszennej razowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 11 miesięcy temu
    Mam pytanie, czy z moim zakwasem jest wszystko w porządku - aktualnie mam 3 warstwy: mąkę, wodę i pianę z mąki wyglądającą jak rosnący zakwas. Pachnie dobrze, pleśni nie widać, ale jakoś dziwnie to wygląda.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Gość · 11 miesięcy temu
      Piana oznacza, że zakwas zaczął pracować. Wszystko jest ok

Polub nas na ...

Początek strony