Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Żurek wielkanocny

Żurek z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na wywarze. Taki żurek podajemy na śniadanie wielkanocne, dodając do niego święcone jajko. Można przygotować go na kupnym lub domowym zakwasie na żurek. Jest pyszny i lekko kwaśny.

Tak przygotowany żurek można podawać również w ciągu roku z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę z wywaru też można pokroić na plasterki i dodać do zupy.

Składniki na ok. 6- 7 porcji:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • ok. 500g białej kiełbasy (może być również wędzonej)
  • 200g wędzonego boczku (najlepiej w miarę chudego)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczka soli
  • 1,5 litra wody
  • ok. 500ml zakwasu na żurek (polecam domowy, ale może być również kupny lub w wersji bezglutenowej: "bezglutenowy zakwas na żurek")
  • suszony majeranek (łyżka lub więcej)
  • ok. 50ml słodkiej śmietany 30- 36% (lub więcej)
  • jajka (ok. 6 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić na duże kawałki i włożyć do garnka. Dodać cebulę, grzyby, kiełbasę (nakłuć ją wcześniej widelcem), boczek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Dodać 1,5 litra wody. Zagotować. Gotować na małej mocy palnika przez 30 minut, pod przykryciem.
  2. Osobno ugotować jajka na twardo.
  3. Warzywa i mięso wyciągnąć z garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Grzyby pokroić w paseczki. Odstawić na bok.
  4. Do wywaru dodać zakwas i majeranek. (Majeranku dodajemy sporo. Co najmniej łyżkę). Gotować 10 minut. (Nie dłużej, bo zakwas może stracić smak i aromat). Na końcu wlać śmietanę. Dodać kiełbasę, boczek i grzyby. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawać z przekrojonym na pół lub ćwiartki jajkiem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6- 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Żurek wielkanocny

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony