Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy
Zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.

Składniki na ok. 7- 8 porcji:

  • ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
  • 2,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
  • 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • posiekany koperek
  • masło i olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
  6. Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7- 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa ogórkowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 2 miesięcy temu
    W skali 1-10 jak dla mnie 10 mega przepis pyszna zupka pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiola · 5 miesięcy temu
    Zupa wyszla przepyszna!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 miesięcy temu
    Świetny przepis! To najlepsza ogórkowa, jaką jadłam. Dzięki dobranym proporcjom jest bardzo sycąca i jednocześnie smakuje bardzo świeżo i lekko. Pozdrawiam ciepło!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka Smołka · 9 miesięcy temu
    zupka rewelacyjna;-) na pewno wrócę do tego przepisu;);)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kataina · 1 lat temu
    Robiłam jakis czas temu i.... mistrzostwo! Moja pierwsza ogórkowa po slubie dla meza hehe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sara · 1 lat temu
    Pyszna!!! Robiłam pierwszy raz z nie do końca kwaszonymi ogórkami ( w Niemczech trudno znaleźć ) ale wyszła bardzo smaczna? Polecam ten przepis!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 1 lat temu
    Robiłam po raz pierwszy i wyszła genialna. Ja nie lubię koperku więc nie dodałam. Dla mnie rewelacja! Polecam ten przepis!

Polub nas na ...

Początek strony