Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
44 Komentarzy
Zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.

Składniki na ok. 7- 8 porcji:

  • ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
  • 2,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
  • 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • posiekany koperek
  • masło i olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
  6. Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7- 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa ogórkowa

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 2 dni temu
    Po raz pierwszy zrobiłam pyszną zupę ogórkową, przepis doskonały:)
    Dzięki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 dni temu
    Witam czy jeśli będę gotować zupkę na skrzydelkach to ile tych skrzydelek mam włożyć do garnka? I czy gotować tyle samo co żeberka czy krócej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 7 dni temu
    Zupa przepyszna!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pitt · 11 dni temu
    Zawsze robiłem zupę tak jak nauczyła mnie mama,ale myślę sobie czemu nie spróbować czegoś innego.Na początku byłem trochę zdziwione dlaczego trzeba obierać ogórki ze skórki przecież tam jest najwięcej witamin i smaku,.Następną zecx to obsmazanie wszystkiego na maśle...kurcze pieczone po tym zabiegu miałem na górze zupy 0.5 cm tafle pływającego masła...jakaś tragedia.Reasumując nigdy więcej nie szukam polepszenia zupy ....bo znowu będę musiał sam ją zjeść .Z przykrością stwierdzamy NIE POLECAM.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Malwina · 18 godzin temu
      Tu akurat się zgodzę, tez zrobiłam z podsmażaniem warzyw ale uważam ze to jest zbędne, i można spokojnie dac warzywa i przecier bez podsmażania, bo jest za tłusta zupa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Radek WPR · 20 dni temu
    Zalewajka chyba lepsza. Ale ogórkowa tez dobra !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    damian · 27 dni temu
    ja właśnie zrobiłem, pierwszy raz w zyciu ogórkową, i jest super ;] nie wiem na czym robiłem bo z zamrażarki wyciągnąłem kawałek czegoś podpisany zupa, na pewno ze świni to było i mięsa w tym jak na lekarstwo, ale zupa wyśmienita... pominąłem etap ze śmietaną bo nie przepadam za nią
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    G. · 1 miesięcy temu
    U nas żadnych ogórków się nie obiera. Jeszcze lubię te zupę w wersji z ryżem, niby trochę inna, ale wciąż bardzo fajna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Thomas · 1 miesięcy temu
    Dziekuje. Zona zachwycona, stwierdzila ze ja pokonalem chociaz nigdy nie gotuje zup. Radze zeby wszystko robic wedlug przepisu, nie kombinowac a wyjdzie cudo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 2 miesięcy temu
    Pierwsza zupa ogórkowa, która wyszła, jest kwaskowata a warzywa się nie rozgotowały, no jeszcze nie dodałam śmietany, zastanawiam sie nad 18 albo 30.... Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Konrad · 2 miesięcy temu
    Pyszna 1 raz robiłem na króliku i poezja żona i córka chwalily
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 2 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis. Wyszła znakomita. Następnym razem drobniej pokroję warzywa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 2 miesięcy temu
    Dzis robie z tego przepisu ogorkowa ciekawa jestem jak mi wyjdzie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 miesięcy temu
    Zrobiłam pierwszy raz w życiu. Wyszła przepyszna!!☺☺ mimo ze nigdy nie miałam ręki do zup. Narzeczony zachwycony☺☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karol · 3 miesięcy temu
    Smak dziecinstwa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 3 miesięcy temu
    Cudowny przepis.!! Pierwszy raz robiłam i wyszła przepyszna. Wszyscy mówili że najlepsza jaką jedli!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 miesięcy temu
    Zupa wyszła przepysznie dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 4 miesięcy temu
    Dziekuje za ten przepis. dzisiaj kupiłam składniki a jutro będę gotowac i dam znac jak wyszło
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marta · 4 miesięcy temu
      zrobiłam drugi raz zupe ucierając marchewke, seler, pietruszkę na tarce. wyszlo lux. najlepsza ogorkowa na swiecie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marta · 4 miesięcy temu
      Nie wyszła tak pyszna jak mojej Mamy ale to dlatego, ze nie mam jakiegos talentu do gotowania plus praktyki. ale ogolnie swietnie napisany przepis i na pewno ludzie ze skillami kuchennymi zrobia wspaniala zupe z tego przepisu
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Marta · 4 miesięcy temu
        EDIT: zupa przepyszna na trzeci dzień jak się smaki przegryzły.

        polecam kroic bardzo drobno warzywa. ja tak zrobie przy drugim gotowaniu tej pycha zupy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 5 miesięcy temu
    W życiu nie jadłam tak dobrej zupy ogórkowej.Niestety nie potrafię gotować ale ten przepis jest tak dokładny że zupa wyszła idealna:)jestem mega szczęśliwa że wreszcie wyszło mi coś smacznie.

Polub nas na ...

Początek strony