Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
29 Komentarzy
Zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa z ziemniakami. Tradycyjna, polska zupa. Każdy z nas ją zna i pewnie przygotowuje w podobny sposób. Jeśli jednak ktoś chciałby przygotować ją według tego przepisu to polecam, bo zupa wychodzi naprawdę pyszna. Jest trochę pracochłonna, ale łatwa do przygotowania. Można ugotować ją na wywarze z dowolnego mięsa, ale ja polecam szczególnie żeberka wieprzowe.

Składniki na ok. 7- 8 porcji:

  • ok. 500g żeberek wieprzowych (lub innego, dowolnego mięsa lub kości z mięsem)
  • 2,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • ok. 500g ogórków kiszonych (najlepiej w zalewie. Waga podana bez zalewy)
  • 100g śmietanki do zup i sosów lub słodkiej śmietany 30- 36%
  • posiekany koperek
  • masło i olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać zimną wodą. Włożyć do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zebrać szumowinę (biało- szarą pianę). Następnie zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko „mrugała”), garnek przykryć i gotować mięso ok. 1 godziny. Po godzinie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego i gotować kolejne pół godziny.
  2. W międzyczasie przygotować warzywa. Warzywa umyć. Marchewki, pietruszki i seler pokroić w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawić na bok. Por przekroić wzdłuż na pół lub ćwiartki i pokroić. Podsmażyć na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawić na bok. Ogórki kiszone obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z zalewy (ale zalewę zachować). Ogórki podsmażyć na 2 łyżkach masła przez parę minut.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Po 1,5 godzinie z wywaru wyciągnąć mięso. Mięso pozostawić do ostygnięcia.
  5. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i łyżkę soli. Pogotować chwilę ok. 5 minut i dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać ogórki i gotować ok.10- 15 minut. Na końcu dodać por, zalewę z ogórków (do smaku, u mnie ok. 1 szklanki). Zagotować i wyłączyć zupę.
  6. Dodać śmietanę, koperek i kawałki mięsa (obrane z żeberek). W razie potrzeby doprawić zupę do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7- 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa ogórkowa

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 12 dni temu
    Zupa wyszła przepysznie dziękuję za przepis i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 18 dni temu
    Dziekuje za ten przepis. dzisiaj kupiłam składniki a jutro będę gotowac i dam znac jak wyszło
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marta · 6 dni temu
      zrobiłam drugi raz zupe ucierając marchewke, seler, pietruszkę na tarce. wyszlo lux. najlepsza ogorkowa na swiecie
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Marta · 16 dni temu
      Nie wyszła tak pyszna jak mojej Mamy ale to dlatego, ze nie mam jakiegos talentu do gotowania plus praktyki. ale ogolnie swietnie napisany przepis i na pewno ludzie ze skillami kuchennymi zrobia wspaniala zupe z tego przepisu
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Marta · 12 dni temu
        EDIT: zupa przepyszna na trzeci dzień jak się smaki przegryzły.

        polecam kroic bardzo drobno warzywa. ja tak zrobie przy drugim gotowaniu tej pycha zupy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 1 miesięcy temu
    W życiu nie jadłam tak dobrej zupy ogórkowej.Niestety nie potrafię gotować ale ten przepis jest tak dokładny że zupa wyszła idealna:)jestem mega szczęśliwa że wreszcie wyszło mi coś smacznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Arczi · 1 miesięcy temu
    Liście laurowe i przyprawy wrzucamy od razu a nie po godzinie Pani kucharko.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aaaa · 1 miesięcy temu
    Warzywa i ogórki ścieram na grubych oczkach tarki,ale nie podsmażam.Wywar na wędzonce.Generalnie przepis spoko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Eva · 2 miesięcy temu
    Pardon, ale jak czytam; ogorek obrac zes skorki to nie czytam dalej.
    Przeciez to nie tyklo zdrowe, ale i dobre w tej zupce!
    Pozdrawiam, Eva
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Justa · 1 miesięcy temu
      Może i tak ale obrane ogórki jak najbardziej dla takich malutkich dzieci moje takie uwielbiają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maleństwo · 3 miesięcy temu
    No po prostu niebo w gębie;) ten przepis jest genialny, zamiast pora ( bo nie miałam )dodałam cebulkę podsmażaną i też dobre. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia · 4 miesięcy temu
    Dzisiaj postanowiłam ugotować moją pierwszą w życiu ogórkową ? wszystkie składniki już kupione i powoli zaczynam brać się do roboty. Mój mężczyzna (niedawno zamieszkaliśmy razem) będzie zaskoczony, bo raczej nie jestem jakąś super, hiper kucharką. Trzymajcie kciuki aby wyszła przynajmniej smaczna ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 6 miesięcy temu
    Pierwszy raz gotowałam zupę ogórkową. Bardzo czytelny przepis, zupa wyszła pyszna. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Narixa · 6 miesięcy temu
    Rewelacja, zamieszkałam niedawno z mężem i uczę się gotować, zupa zagości w naszym nowym przepiśniku. Jest tak aromatyczna, że szok ❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 6 miesięcy temu
    Pyszna..robilam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izak · 7 miesięcy temu
    Jakie inne dowolne mięso bedzie dobre oprócz żeberek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Każde mięso, wieprzowe, wołowe i drobiowe np. korpus, uda, skrzydełka, z wołowego i wieprzowego dowolne mięso, nawet kości z mięsem. Co chcesz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 8 miesięcy temu
    Marchewkę i inne warzywa (oprócz ziemniaków) najlepiej zetrzeć na tarce, bo wtedy to lepiej wygląda (jak zupa krem), no chyba że ktoś lubi warzywa w kawałkach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 8 miesięcy temu
    Zupa ogórkowa w/g tego przepisu jet najlepsza z wszystkich zup ogórkowych, jakie dotychczas gotowałam Dziękuję i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Henryk · 9 miesięcy temu
    Wiele razy gotowałem ogórkową ale ta wyszła mi chyba najsmaczniejsza. Jutro będzie pyszny obiadek z zaproszonymi gośćmi a zupka jako 1-sze danie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pati Pe · 9 miesięcy temu
    Zupka wyszła bardzo smaczna lepszej nie jadłam super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gotuje bo muszę... · 10 miesięcy temu
    Przepyszna. Mój mąż mówi że nigdy lepszej nie jadł dla mnie też idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 10 miesięcy temu
    Nigdy nie robiłam ogorkowej zupy bo jej nie lubię.. Ale teraz ze względu na dziecko które poszerza swoje smaki muszę zacząć hahah
    Zobaczymy jak wyjdzie, jestem w trakcie

Polub nas na ...

Początek strony