Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Bezglutenowy zakwas na żurek

Bezglutenowy zakwas na mące gryczanej można wykorzystać do przygotowania klasycznego żuru, przekształcając go na wersje bezglutenową. Może to być np. żurek wielkanocny lub postny żur wigilijny z grzybami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziarenek pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do litrowego słoika lub kamiennego garnka. Wlewać stopniowo wodę, mieszając szybko drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki.
  2. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć nożem. Wrzucić do słoika. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu. Zamieszać.
  3. Słoik przykryć gazą (lnianą ściereczką lub pieluchą tetrową). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 dni np. na górną szafkę w kuchni.
  4. Przez kolejne 5 dni należy raz dziennie zakwas zamieszać łyżką drewnianą.
  5. Gotowy zakwas można wykorzystać od razu do ugotowania żurku lub zakręcić słoik i wstawić do lodówki. Można go przechowywać do ok. 2 tygodni.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony