Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Zupa grzybowa

Klasyczna zupa ze świeżych lub mrożonych grzybów, podawana z makaronem. Zupa jest smaczna, sycąca i aromatyczna.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (np. prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaki, kozaki)
  • 1 cebula
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • ok. 50 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyścić. (Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w misce z zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym). Pokroić na spore kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę i smażyć na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Dodać pokrojone grzyby i smażyć na większej mocy palnika ok. 5 minut.
  3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Natkę pietruszki posiekać drobno.
  5. Grzyby z cebulą przełożyć do niedużego garnka, dodać marchewkę i zalać gorącym wywarem. Doprowadzić do zagotowania. Od zagotowania, gotować ok. 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika, aż grzyby i marchewka będą miękkie.
  6. Pod koniec dodać natkę pietruszki. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawać z ugotowanym makaronem.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Zupa grzybowa Zupa grzybowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monika · 9 miesięcy temu
    Witam, czy mrożone grzyby należy najpierw rozmrozić? pozdr
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Andrzej · 10 dni temu
      Nie.
      Mrożone grzyby dodajemy zamrożone.
      Jeśli podczas zamrażania (wbrew zasadom) były mokre, mogła podczas mrożenia powstać warstwa lodu lub "śniegu". Warto w tej sytuacji częściowo rozmrozić brykiet, jednak jedynie tak by pozbyć się wierzchniej warstwy zmarzliny.
      Rozmrażanie powoduje utratę smaku i aromatu.

Polub nas na ...

Początek strony