Klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Przygotowana jest na wywarze drobiowym. Jest to zupa bardzo smaczna i sycąca. Jest średnio gęsta. Warzywa i kasza powinny w bulionie swobodnie pływać. Kaszę jęczmienną możecie dodać dowolną, jaką lubicie. Ja akurat w tym przepisie użyłam drobną.
Składniki na ok. 2,5 litra:
ok. 600 g (2 sztuki) udek z kurczaka
2 litry wody
1 cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchewka
5 łyżek kaszy jęczmiennej np. mazurska (według uznania grubsza lub drobniejsza)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
sól, czarny pieprz mielony do smaku
posiekana natka pietruszki i koperek
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka oczyścić z nadmiar tłuszczu. Przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
Do garnka włożyć obraną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kaszę przełożyć na drobne sitko i przepłukać zimną wodą.
Po godzinie do wywaru dodać ziemniaki, startą marchewkę, kaszę i łyżeczkę soli. Gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
Doprawić zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Podawać z kawałkami mięsa z kurczaka, z posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Furas·
2 lat temu
Jestem bardzo wdzięczna za ten przepis. Gotowałam go już dwa razy. Bardzo łatwo jest śledzić na bieżąco co trzeba zrobić. Szczególnie dla osób, które rzadko gotują i nie wiedzą jak robi się bulion (Co niektóre przepisy na internecie od razu wymagają. To jest proste, ale czasem się zapomina proste rzeczy jak robi się je rzadko.).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ola·
2 lat temu
Mój pierwszy krupnik! Wyszedł super. Dzięki za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pietrek·
2 lat temu
Zrobiłem z koperkiem i wyszedł krupnik koperkowy... też bardzo smaczne.. dzięki 😁😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ziomek·
2 lat temu
Bardzo smaczny. Na koniec po wyłączeniu ognia warto dodać kilka ząbków przecisniętego czosnku. Pychotka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
3 lat temu
Tyle osób się czepia, że na golonce. My z rodziną nie jemy wieprzowiny, więc dla nas idealnie😊 No i nie jest tak tłusto.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Danka·
3 lat temu
Krupnik gotuje na żeberkach i oczywiście dodaje kilka suszonych spędzonych grzybków.reszta Tak samo,pychotka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nina·
3 lat temu
Krupnik gotuje się na tym co kto lubi i co komu smakuje
Tyle w temacie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Radzio·
3 lat temu
Krupnik tylko na golonce,no chyba ze ktos liczy kalorie (emo)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosc·
3 lat temu
Nie lepiej ugotować na mięsie z indyka. Kurczak to sama chemia, hodowla na antybiotykach.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
3 lat temu
Niekoniecznie. Indykom podaję się w fazie ich rozwoju dojrzewania substancje psychotdopowe, ponieważ mają skłonności do agresji i zabijania.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
4 lat temu
Krupnik powinien być siwy mętny i lekko kleisty Pycha!!!!Tylko dwa razy mi się taki udał
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wojtek·
4 lat temu
To jest kwestia płukania lub nie kaszy plus mięso które ma dużo żelatyny np golonka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emmanuel·
3 lat temu
Sorry ale nie chwalac sie to mi sie zawsze taki udaje. Tylko ze nie robie z kury Ale z golonka i oczywiscie dodaje majeranek. Wlasnie koncze a smak SUPER!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ale·
4 lat temu
Na kościach wieprzowych się robi
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Leon·
3 lat temu
Najgorsze co może być to koście wieprzowe. Wołowina albo żeberka.
Właśnie dzisiaj gotuje moja ulubiona. Dziękuję za przepis.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Krupnik nalezy solic po ugotowaniu i odstawieniu z palnika; zachowa ładny kolor
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
tomek·
4 lat temu
bez sensu wszystko bedzie niedosolone, ladny kolor klarowny zupa zachowuje jak sie jej nie za buzuje czyli jak rosol gotuje sie na malutkim ogniu,sol nie ma nic do rzeczy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Adrian·
4 lat temu
Mniamii
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Emmanuel·
3 lat temu
Sorry, ale to krupnik????
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Juz sie gotuje i pachnie przepysznie... Dziekuje za przepis 😋😋😋👌
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pezi·
4 lat temu
z ta kasza w krupniku jest nie za bardzo jasne.......gotujesz z wywarem czy osobno :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
eRSet72·
4 lat temu
5 i 6 punkt. Przepłukać, dodać.....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marceli·
4 lat temu
Kaszę osobno! Dodajemy na końcu, wtedy krupnik nie jest mętny co wielu degustuje.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mary Abramczyk·
4 lat temu
Very good!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
jola·
5 lat temu
tylko te udka po 1.20 godz. sie rozgotuja,
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
4 lat temu
Nie jeśli zupa pyrka,jak się gotuje na pełnym ogniu to tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
krzysztof·
5 lat temu
Zawsze moja mama robila ma golonkach. Niesamowity smak. Wlasnie dzisiaj robie