Krupnik

Klasyczna, polska zupa z ziemniakami, kaszą jęczmienną i marchewką. Przygotowana jest na wywarze drobiowym. Jest to zupa bardzo smaczna i sycąca. Jest średnio gęsta. Warzywa i kasza powinny w bulionie swobodnie pływać. Kaszę jęczmienną możecie dodać dowolną, jaką lubicie. Ja akurat w tym przepisie użyłam drobną.

Składniki na ok. 2,5 litra:

  • ok. 600 g (2 sztuki) udek z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej np. mazurska (według uznania grubsza lub drobniejsza)
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • sól, czarny pieprz mielony do smaku
  • posiekana natka pietruszki i koperek

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka oczyścić z nadmiar tłuszczu. Przełożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania.
  2. Po zagotowaniu powstanie szumowina (biało- szara piana), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  3. Do garnka włożyć obraną cebulę, liście laurowe, ziela angielskie i ziarenka pieprzu. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę i gotować 1 godzinę.
  4. W międzyczasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  5. Kaszę przełożyć na drobne sitko i przepłukać zimną wodą.
  6. Po godzinie do wywaru dodać ziemniaki, startą marchewkę, kaszę i łyżeczkę soli. Gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
  7. Doprawić zupę solą i pieprzem mielonym do smaku. Podawać z kawałkami mięsa z kurczaka, z posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Krupnik Krupnik