Kapuśniak z kiszonej kapusty


Klasyczna, polska zupa z kiszonej kapusty, z ziemniakami i warzywami na wywarze z żeberek. Jest sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna i kwaskowata. Może stanowić samodzielne danie, jeśli dodamy do niej kawałki mięsa z wywaru.
Zupa jest pracochłonna, ale warta poświęconego czasu i właściwie łatwa do przygotowania ;)
Składniki na ok. 7- 8 porcji (ok. 3,5 litra zupy):
- 500 g żeberek wieprzowych*
- 1 średniej wielkości cebula
- 150 g marchewki (ok. 2 średnie)
- mały kawałek pora (najlepiej z białej części)
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 litry zimnej wody
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 350 g kiszonej kapusty
- 125 g boczku lub bekonu (surowego lub wędzonego)
- 2 średniej wielkości pomidory
- 500 g ziemniaków
- 2- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz mielony
- 1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
- Cebulę umyć. Nie obierając naciąć od góry na krzyż.
- Mięso opłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Powstałą szumowinę (biało- szarą pianę) zebrać łyżką cedzakową. Dodać cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć i gotować ok. 1,5 godziny.
- W międzyczasie odcisnąć kiszoną kapustę z soku. (Sok zachować). Pociąć ją na mniejsze kawałki, aby nie była za długa. Zalać wodą prawie do przykrycia i gotować najlepiej nie przykrywając garnka, aż kapusta będzie prawie miękka. (Długość gotowania zależy od kapusty, ale co najmniej 30 minut). Ugotowaną kapustę pozostawić w wodzie, w której się gotowała.
- Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać ok. 2- 3 łyżek oleju. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i mieszając, smażyć na wyższej mocy palnika (ok. 5 minut). Następnie zmniejszyć moc palnika na średnią. Wlać ok. ½ szklanki wody i gotować chwilę (ok. 5- 10 minut), mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec dodać por i wszystko razem jeszcze chwilę podgotować. Odstawić na bok.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć stopniowo na niskiej mocy palnika, aby się obsmażył, ale nie mocno zarumienił. Odstawić na bok.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a resztę pokroić na duże kawałki.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Z wywaru wyciągnąć mięso, cebulę i przyprawy. Dodać ziemniaki, przesmażony boczek i łyżeczkę soli. Gotować, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodać warzywa z patelni, pomidory, trochę pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku i gotować do miękkości ziemniaków.
- Dodać kapustę razem z wodą, w której się gotowała i zagotować. Spróbować. Jeśli kapuśniak byłby za mało kwaśny, można dodać odłożoną wodę spod kapusty do smaku. (Ja dodaję najcześciej całą wodę z kapusty, ale to zależy od tego, jak kwaśna jest kapusta).
- Do kapuśniaku dodać kawałki mięsa z ugotowanych żeberek.
Uwaga:
* Powinny być żeberka, ale w zastępstwie możecie użyć również innego mięsa np. 2 udka z kurczaka (500g).
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 7- 8 (ok. 3,5 litra zupy) |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.