Kapuśniak z kiszonej kapusty

Klasyczna, polska zupa z kiszonej kapusty, z ziemniakami i warzywami na wywarze z żeberek. Jest sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna i kwaskowata. Może stanowić samodzielne danie, jeśli dodamy do niej kawałki mięsa z wywaru.

Zupa jest pracochłonna, ale warta poświęconego czasu i właściwie łatwa do przygotowania ;)

Składniki na ok. 7- 8 porcji (ok. 3,5 litra zupy):

  • 500 g żeberek wieprzowych*
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 150 g marchewki (ok. 2 średnie)
  • mały kawałek pora (najlepiej z białej części)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 litry zimnej wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 125 g boczku lub bekonu (surowego lub wędzonego)
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 500 g ziemniaków
  • 2- 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz mielony
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę umyć. Nie obierając naciąć od góry na krzyż.
  2. Mięso opłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Powstałą szumowinę (biało- szarą pianę) zebrać łyżką cedzakową. Dodać cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Zmniejszyć temperaturę palnika na niską (tak, aby woda tylko lekko "mrugała"), garnek przykryć i gotować ok. 1,5 godziny.
  3. W międzyczasie odcisnąć kiszoną kapustę z soku. (Sok zachować). Pociąć ją na mniejsze kawałki, aby nie była za długa. Zalać wodą prawie do przykrycia i gotować najlepiej nie przykrywając garnka, aż kapusta będzie prawie miękka. (Długość gotowania zależy od kapusty, ale co najmniej 30 minut). Ugotowaną kapustę pozostawić w wodzie, w której się gotowała.
  4. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać ok. 2- 3 łyżek oleju. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler i mieszając, smażyć na wyższej mocy palnika (ok. 5 minut). Następnie zmniejszyć moc palnika na średnią. Wlać ok. ½ szklanki wody i gotować chwilę (ok. 5- 10 minut), mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Pod koniec dodać por i wszystko razem jeszcze chwilę podgotować. Odstawić na bok.
  5. Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć stopniowo na niskiej mocy palnika, aby się obsmażył, ale nie mocno zarumienił. Odstawić na bok.
  6. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a resztę pokroić na duże kawałki.
  7. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  8. Z wywaru wyciągnąć mięso, cebulę i przyprawy. Dodać ziemniaki, przesmażony boczek i łyżeczkę soli. Gotować, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodać warzywa z patelni, pomidory, trochę pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku i gotować do miękkości ziemniaków.
  9. Dodać kapustę razem z wodą, w której się gotowała i zagotować. Spróbować. Jeśli kapuśniak byłby za mało kwaśny, można dodać odłożoną wodę spod kapusty do smaku. (Ja dodaję najcześciej całą wodę z kapusty, ale to zależy od tego, jak kwaśna jest kapusta).
  10. Do kapuśniaku dodać kawałki mięsa z ugotowanych żeberek.

Uwaga:

* Powinny być żeberka, ale w zastępstwie możecie użyć również innego mięsa np. 2 udka z kurczaka (500g).

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 7- 8 (ok. 3,5 litra zupy)

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Powiązane przepisy