Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pancakes

Przepis na klasyczne, amerykańskie pancakesy (naleśniki). Odpowiednio przygotowane są mięciutkie i bardzo puszyste. Bardzo smaczne. Tradycyjnie podawane są z syropem klonowym, ale pasuje do nich również każdy słodki dodatek, jaki używa się do zwykłych naleśników. Przepis według Cynthii Barcomi.

Składniki dla ok. 4 osób:
Suche składniki:

  • 180g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (30g)
  • szczypta soli

Płynne składniki:

  • 200ml mleka
  • 30g roztopionego masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej płynne. Składniki suche dodać do płynnych i wymieszać. (Uwaga: Nie mieszać za dużo. Tylko do połączenia składników. W przeciwnym wypadku pancakesy będą twarde. Jeśli powstaną grudki, to nic nie szkodzi. Lepiej z grudkami, niż ciągłe mieszanie).
  2. Pancakes smażyć na patelni z małą ilością masła, na średnim ogniu z dwóch stron. Nakładać po 2- 4 łyżki ciasta na jeden pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się „pęcherzyki”, placuszek odwrócić. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą. Gdy pancakes będą usmażone na złoto- brązowy kolor, ściągnąć je z patelni i najlepiej wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, aby pozostały ciepłe. W tym czasie usmażyć resztę pancakes.
  3. Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.

02

03

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony