Pizza z salami

Obok pizzy Margherita to kolejna klasyczna pizza. Pizza z salami jest uwielbiana szczególnie przez dzieci, które z reguły nie lubią, gdy jest na niej dużo dodatków.

Składniki na 2 pizze:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
  • 150ml lekko ciepłej wody

Sos pomidorowy:

Dodatkowo:

  • 150g sera „do pizzy” lub tartego sera mozzarella
  • ok. 70g salami w plasterkach (lub więcej w zależności od grubości plasterków)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  3. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. (Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
  4. Ciasto posmarować nie za grubo sosem pomidorowym. (Na jeden spód daję łyżkę sosu).
  5. Posypać startym serem i rozłożyć plasterki salami.
  6. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pizza z salami Pizza z salami Pizza z salami