Mango lassi

Tradycyjny napój indyjski. Jest orzeźwiający, kremowy i owocowy. Przygotowuje się go z jogurtu naturalnego, mango i wody. Najsmaczniejszy mocno schłodzony. Powinien być dość gęsty, ale taki, żeby dało się go pić przez słomkę.

Idealny na upały. Pasuje również do ostrych potraw. Gasi pragnienie i łagodzi ostrość potraw.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 1 duże, dojrzałe mango (waga bez skóry i pestki ok. 250- 300g)
  • 250ml gęstego jogurtu naturalnego (schłodzonego)
  • 100ml zimnej wody
  • szczypta kardamonu
  • ewentualnie do posłodzenia: cukier, miód, syrop z agawy, klonowy, ryżowy, ksylitol lub erytrytol

Sposób przygotowania:

  1. Mango umyć, osuszyć, obrać ze skóry i oddzielić od pestki. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt, wodę i kardamon. Zmiksować blenderem na gładką masę. (W Thermomix miksować 40s./ obr. 10).
  2. Sprawdzić smak. Jeśli nie jest wystarczająco słodkie, posłodzić i ponownie zmiksować.
  3. Przed podaniem można jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce.
  4. Przelać do wysokich szklanek i podawać ze słomką.
 

Kuchnia:

Indyjska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Mango lassi Mango lassi