Zupa krem z białych szparagów

Delikatna, aksamitna, wiosenna zupa. Polecam w sezonie szparagowym, bo jest pyszna.

Składniki na 3- 4 porcje:

  • 500 g białych szparagów
  • 750 ml wody
  • 2 łyżeczki masła
  • 125 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki ryżowej)
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyć, obrać dość grubo i odciąć zdrewniałe końcówki. (Nic nie wyrzucać!). Każdy szparag pokroić na 3 kawałki. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj: "Jak przygotować szparagi").
  2. Łupiny i odcięte końcówki ugotować w 750 ml osolonej wody z dodatkiem masła i szczypty cukru. Wywar przecedzić przez sitko lub wyciągnąć łupiny i końcówki łyżką cedzakową. Łupiny z końcówkami wyrzucić.
  3. Do wywaru wrzucić szparagi i gotować ok. 15 minut do miękkości. Zupę zmiksować blenderem na krem. (Można również odłożyć kilka kawałków szparagów i użyć je do dekoracji).
  4. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną i dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem. (Mąkę ryżową miksuję blenderem ze śmietaną).
  5. Garnek ściągnąć z pieca. Dodać do zupy rozkłócone żółtko i już nie gotować.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3- 4

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Zupa krem z białych szparagów