Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Przepis na klasyczne spaghetti Bolognese. Klasyka włoskiej kuchni i jednocześnie ulubione danie moich dzieci.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 300g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 100ml wywaru mięsnego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 300g makaronu Spaghetti
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
  4. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
  5. Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Spaghetti Bolognese

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ola

    w wersji zweganizowanej zamiast miesa mielonego mozna uzyc mielonego tofu (domowego albo z tesco) a zamiast parmezanu uzywa sie platkow drozdzowych. Jest mega.

  • Edyta

    bardzo fajny, mało skomplikowany przepis. Czasowo wszystko się sprawdza. A moje dzieci prosiły po trzy razy o dokładkę ... aż się skończyło, bo nie przestawali dalej prosić. Dziękuję za ten przepis

  • Jacek

    w poszukiwaniu originalniej receptury, brakuje tutaj dwoch bardzo podstawowych rzeczy . 1. Pomidory San Marziano wylacznie! bez zadnego bulionu. wolowe mielone, samo z siebie pusci sos. prosze nie zapomniec o swiezej bazyli.
    2. Paste nie mozna odcedzac i przelewac zimna woda.
    Woda Na paste musi byc solona i z olejem z Oliwek. Po zredukowaniu gestosci sosu o polowe, paste dogotowywuje sie razem z sosem az bedzie aldente. wode z pasty nalezy uzywac do osiagniecia odpowiedniej gesosci sosu. w innym wypadku bedzie to zimny makaron na talezu wygladajocy wspaniale tylko na zdjeciu

  • Magda

    Wszystkie przepisy bardzo ciekawe i w większości autentyczne ale do oryginalnego Bolognese powinno się jeszcze dodać pokrojony seler naciowy, lampkę wina czerwonego a mięso musi być koniecznie wołowe tak jak i bulion. Włosi dodają również do sosu nóżki kurczaka a po ugotowaniu w do miękkości "szarpią" na małe kawałeczki i wrzucają ponownie. Tak przygotowany Bolognese można stosować ze spaghetti jak również lasagne. Bon apetite:)

  • Ewa

    Ja dodaję jeszcze potarty seler - daje super smaczek :)

  • annjoop

    Bardzo dobry przepis, aczkolwiek ja aby podkreślić smak dodaję lampkę czerwonego wina, w wersji dla dzieci pół szklanki soku jabłkowego, teraz to pycha!!

  • MJ

    Kocham spaghetti i to było pyszne, aczkolwiek szukam nadal idealnego smaku spaghetti :)

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony