Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Rolady wołowe z jajkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry wołowiny na rolady
  • 4 jajka
  • 8 plasterków boczku
  • ok. 2 łyżek musztardy
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • ok. ½ litra wywaru najlepiej mięsnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • troszkę słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
  2. Mięso roztłuc tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą. Na każdy płat mięsa położyć po 2 plasterki boczku, na to jajko. Założyć boki mięsa i zwinąć. Można rolady związać nitką lub wykałaczkami, ale jeśli rolada trzyma się dobrze to niekoniecznie.
  3. Rolady smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Gdy rolady będą podsmażone, podlać je wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu, ok. 1 godziny, albo dłużej w zależności od mięsa. Rolady powinny dusić się w wywarze. Gdyby wywar za szybko wyparował należy go dolać.
  4. Miękkie rolady wyciągnąć z garnka. Mąkę wymieszać z małą ilością wywaru (lub wody) i zagęścić nią sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać również śmietanę.

Smacznego.

Rolady wołowe z jajkiem

 

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony