Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Rolady wołowe z jajkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry wołowiny na rolady
  • 4 jajka
  • 8 plasterków boczku
  • ok. 2 łyżek musztardy
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
  • ok. ½ litra wywaru najlepiej mięsnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • troszkę słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
  2. Mięso roztłuc tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą. Na każdy płat mięsa położyć po 2 plasterki boczku, na to jajko. Założyć boki mięsa i zwinąć. Można rolady związać nitką lub wykałaczkami, ale jeśli rolada trzyma się dobrze to niekoniecznie.
  3. Rolady smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Gdy rolady będą podsmażone, podlać je wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu, ok. 1 godziny, albo dłużej w zależności od mięsa. Rolady powinny dusić się w wywarze. Gdyby wywar za szybko wyparował należy go dolać.
  4. Miękkie rolady wyciągnąć z garnka. Mąkę wymieszać z małą ilością wywaru (lub wody) i zagęścić nią sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać również śmietanę.

Smacznego.

Rolady wołowe z jajkiem

 

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. aneczka798

wspaniałe daniepolecam przepyszne

  Załączniki
 
  1. jelka

Pięknie zrobione, pięknie podane, cudownie sfotografowane!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Martyno możesz użyć wieprzowiny np. schabu bez kości, tylko płat mięsa musi być odpowiednio duży, aby dało się go z jajkiem zwinąć.

  Załączniki
 
  1. Martyna

Czy wołowinę można zastąpić czymś innym ?

  Załączniki
 
  1. Martyna

Świetny przepis. Na pewno wypróbuję. Rolady wyglądają pysznie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony