Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

 Zapiekanka makaronowa z szynką

Składniki na 2-3 porcje:

  • ok. 170g makaronu
  • 150g szynki
  • 150g startego sera żółtego typu Ementaler lub Gouda
  • 500ml wywaru mięsnego
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Surowy makaron wsypać na naczynia żaroodpornego.
  2. Szynkę pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na makaron.
  3. Wywar i śmietanę zagotować. Dodać przecier pomidorowy. Wymieszać.
  4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić nią sos. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami. (Sos nie powinien być zbyt gęsty).
  5. Sosem zalać makaron i szynkę. (Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie). Posypać startym serem.
  6. Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Wariant Thermomix:
Składniki:

  • 170g makaronu
  • 150g szynki
  • 150g sera żółtego
  • 500g wywaru mięsnego
  • 100g słodkiej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz, słodka papryka i dowolne zioła
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Surowy makaron wsypać na naczynia żaroodpornego.
  2. Szynkę pokroić na małe kawałki. Wyłożyć na makaron.
  3. Ser pociąć na grube kawałki i zmiksować 5s./ obr.5. Ser odłożyć na bok.
  4. Do naczynia miksującego wlać wywar i śmietanę. Dodać sól, pieprz, paprykę, zioła, przecier pomidorowy i mąkę. Gotować 5min./ 100°/ obr.2.
  5. Sosem zalać makaron i szynkę. (Dokładnie przykryć cały makaron, aby ładnie ugotował się w sosie). Posypać startym serem.
  6. Naczynie żaroodporne wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w temperaturze 200°C.

Smacznego.

 

 Zapiekanka makaronowa z szynką

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Szymon

Jaki makaron musi zostać użyty?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Maki nie. Pozostawiamy odkryte.

  Załączniki
 
  1. Maki

(Pytanie od początkującej kucharki) Czy naczynie żaroodporne przykryć pokrywą?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Kamilu dokładnie tak Makaron ma być nie ugotowany.

  Załączniki
 
  1. Kamil

ale jak surowy makaron? czyli jaki? nie ugotowany ??????????

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Ewi nie.

  Załączniki
 
  1. Ewi

Czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem naturalnym??

  Załączniki
 
  1. ela

Właśnie zrobiłam na obiad. Bardzo dobra - domownicy zachwyceni. Genialny pomysł z tym "surowym" makaronem zyskujemy 15 min na przygotowaniu. Trochę zwiększyłam proporcje bo jest nas 4. Serdecznie polecam i pozdrawiam Panią Joannę.

  Załączniki
 
  1. Iwona

Świetny przepis!

Moim zdaniem wygrywa z wszelkimi daniami gotowymi typu "pomysł na".

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony