Kurczak w sosie z czerwonego curry z mlekiem kokosowym po tajsku

Kurczak w czerwonym sosie curry, przygotowanym na mleku kokosowym, z warzywami i ryżem.

Danie można dowolnie zmieniać. Według własnego gustu można sos mniej lub bardziej doprawić, użyć innych warzyw i innego rodzaju mięsa. Danie jest bardzo smaczne, lekkie, lekko ostre, ale także kremowe i sycące.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 łyżka oleju sezamowego (w zastępstwie rzepakowego)
  • 1 marchewka
  • ½ papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 250 ml bulionu
  • 400 g mleka kokosowego z puszki
  • 400 g piersi z kurczaka
  • ok. 3 łyżeczek czerwonej pasty curry
  • sól
  • trochę chili w płatkach (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ryż basmati lub jaśminowy

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, paprykę i seler naciowy umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w małe słupki lub kostkę.
  2. Czosnek i imbir obrać i posiekać drobno.
  3. Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski.
  4. Olej rozgrzać na patelni. Dodać marchewkę, paprykę i seler. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 8 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Dodać posiekany czosnek z imbirem i smażyć jeszcze ze 2 minuty.
  6. Całość zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Dodać pokrojone mięso i gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Na końcu wmieszać pastę curry, doprawić solą i ewentualnie odrobiną chili w płatkach do smaku.
  7. Podawać z ryżem.

Kuchnia:

Tajska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: wysoki
Kurczak w sosie z czerwonego curry z mlekiem kokosowym po tajsku Kurczak w sosie z czerwonego curry z mlekiem kokosowym po tajsku

Powiązane przepisy