Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne z mięsem mielonym

Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelowym i oczywiście serem. Pyszna, sycąca, bardzo dobra alternatywa dla klasycznego obiadu.

Składniki na 4 porcje:

  • makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 500g mięsa mielonego
  • sól, sól ziołowa, pieprz, oregano
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • 100g sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
  • 400g krojonych pomidorów w puszce (lub sosu pomidorowego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1-1 ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki rosołu instant (lub pół kostki rosołowej)
  • 250g sera mozzarella
  • 200g sera żółtego tartego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać i poszatkować drobno.
  3. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, oregano i usmażyć.
  4. Gdy mięso będzie gotowe dodać fasolę, kukurydzę, pomidory w puszce (lub sos pomidorowy), wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
  5. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  6. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, dodać zimne mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rosół i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać 100g sera żółtego i gotować do rozpuszczenia się sera.
  7. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę przygotowanego mięsa. Kolejno wyłożyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie mięso, na to sos beszamelowy i plasterki mozzarelli. Mozzarellę posypać solą ziołową. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, mięso mielone, sos beszamelowy, mozzarella. (U mnie wyszły 3 warstwy). Na górę wyłożyć makaron, polać sosem pomidorowym i posypać grubo startym serem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Lasagne z mięsem mielonym Lasagne z mięsem mielonym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. OlaM

podobnie jak w przypadku spaghetti, przepis ten można zweganizować, jeśli zamiast mięsa mielonego doda się mielone tofu. Jest pycha.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Joanno tak, można.

  Załączniki
 
  1. Joanna

czy lasagne można przygotować dzień wcześniej i tylko upiec w dniu podania?

  Załączniki
 
  1. ania

to jest moje popisowe danie Mój narzeczony mówi , że jest najlepsza na świecie

  Załączniki
 
  1. Agata

Przepyszna :P

  Załączniki
 
  1. Andzia

[b]Przepis naprawdę godny polecenia! Bardzo łatwy sposób przygotowania i pyszny efekt

  Załączniki
 
  1. Julia

Bardzo mi smakowała! lecz najbardziej ten sos beszamelowy.Mmmm...pycha polecam ten przepis i z góry dziekuje ;-) :-*

  Załączniki
 
  1. Kasia

Zrobiłam wedle tego przepisu, makaron zrobiłam sama Wyszło rewelacyjnie

  Załączniki
 
  1. krysia

Kupiłam już mieloną łopatkę w Lidl i koniecznie muszę zrobić tą lazanie,wygląda super. :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony