Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
9 Komentarzy
Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne z mięsem mielonym

Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, beszamelowym i oczywiście serem. Pyszna, sycąca, bardzo dobra alternatywa dla klasycznego obiadu.

Składniki na 4 porcje:

  • makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 500g mięsa mielonego
  • sól, sól ziołowa, pieprz, oregano
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • 100g sosu pomidorowego (pulpy pomidorowej)
  • 400g krojonych pomidorów w puszce (lub sosu pomidorowego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1-1 ½ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki rosołu instant (lub pół kostki rosołowej)
  • 250g sera mozzarella
  • 200g sera żółtego tartego

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Czosnek obrać i poszatkować drobno.
  3. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, oregano i usmażyć.
  4. Gdy mięso będzie gotowe dodać fasolę, kukurydzę, pomidory w puszce (lub sos pomidorowy), wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty.
  5. Mozzarellę pokroić w plasterki.
  6. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, dodać zimne mleko i szybko wymieszać, aby nie powstały grudki. Dodać rosół i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać 100g sera żółtego i gotować do rozpuszczenia się sera.
  7. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę przygotowanego mięsa. Kolejno wyłożyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie mięso, na to sos beszamelowy i plasterki mozzarelli. Mozzarellę posypać solą ziołową. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, mięso mielone, sos beszamelowy, mozzarella. (U mnie wyszły 3 warstwy). Na górę wyłożyć makaron, polać sosem pomidorowym i posypać grubo startym serem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godziny

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Lasagne z mięsem mielonym Lasagne z mięsem mielonym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OlaM · 2 lat temu
    podobnie jak w przypadku spaghetti, przepis ten można zweganizować, jeśli zamiast mięsa mielonego doda się mielone tofu. Jest pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Joanno[/b] tak, można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    czy lasagne można przygotować dzień wcześniej i tylko upiec w dniu podania?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ania · 3 lat temu
    to jest moje popisowe danie Mój narzeczony mówi , że jest najlepsza na świecie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Przepyszna :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Andzia · 4 lat temu
    [b]Przepis naprawdę godny polecenia! Bardzo łatwy sposób przygotowania i pyszny efekt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 5 lat temu
    Bardzo mi smakowała! lecz najbardziej ten sos beszamelowy.Mmmm...pycha polecam ten przepis i z góry dziekuje ;-) :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Zrobiłam wedle tego przepisu, makaron zrobiłam sama Wyszło rewelacyjnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krysia · 6 lat temu
    Kupiłam już mieloną łopatkę w Lidl i koniecznie muszę zrobić tą lazanie,wygląda super. :-)

Polub nas na ...

Początek strony