Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy
Ciasto z mięsa mielonego

Ciasto z mięsa mielonego

Ładnie podane mięso mielone z dodatkiem warzyw, zawinięte w ciasto francuskie. Sycące danie obiadowe. Do potrawy pasuje sos cebulowy lub tzatziki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mała młoda cukinia
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 30g płatków owsianych
  • 50g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

    1. Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować.
    2. Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
    3. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
    4. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć. Kolejno dodać przecier pomidorowy, marchewki, cukinię, sól, pieprz, rosół i zioła. Wszystko razem chwilkę smażyć. Pod koniec dodać 50g sera żółtego. Wymieszać.
    5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie. Na cieście ułożyć chłodną lub lekko ciepłą masę z mięsa mielonego, posypać pozostałym serem żółtym. Boki ciasta założyć na mięso (tj. zawinąć mięso w ciasto francuskie). Ciasto posmarować żółtkiem.

02

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto z mięsa mielonego Ciasto z mięsa mielonego

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Właśnie się piecze Mam nadzieję, że odgrzewane jutro w pracy będzie smakowało tak dobrze jak wygląda na zdjęciach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Natalio[/b] Pokrój ją w małą kostkę i podsmaż, aż zmięknie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Joanno mam pytanie, czy marchewka dojdzie w piekarniku czy jest twardawa? Bo zastanawiam się czy nie lepiej ją najpierw trochę podgotować, a dopiero później dodać do mięsa. Jak myślisz?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    [b]Aneto[/b] możesz je pominąć. Płatki mają zagęścić farsz, ale ich jest tak mało, że nic się nie stanie jak ich nie dodasz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Becia · 6 lat temu
    wychodzi dokladnie tak, jak na zdjeciu
    a jakie pyszniaaaste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 6 lat temu
    Czym można zastąpić platki owsiane? Niestety jestem uczulona na gluten i nie mogę ich jeść.

Polub nas na ...

Początek strony