Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Ciasto z mięsa mielonego

Ciasto z mięsa mielonego

Ładnie podane mięso mielone z dodatkiem warzyw, zawinięte w ciasto francuskie. Sycące danie obiadowe. Do potrawy pasuje sos cebulowy lub tzatziki.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100g startego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mała młoda cukinia
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 30g płatków owsianych
  • 50g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

    1. Cebulę i czosnek obrać i drobno poszatkować.
    2. Marchewki umyć, obrać i pokroić w małą kostkę.
    3. Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
    4. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać płatki owsiane i dalej smażyć. Kolejno dodać przecier pomidorowy, marchewki, cukinię, sól, pieprz, rosół i zioła. Wszystko razem chwilkę smażyć. Pod koniec dodać 50g sera żółtego. Wymieszać.
    5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie. Na cieście ułożyć chłodną lub lekko ciepłą masę z mięsa mielonego, posypać pozostałym serem żółtym. Boki ciasta założyć na mięso (tj. zawinąć mięso w ciasto francuskie). Ciasto posmarować żółtkiem.

02

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 200°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ciasto z mięsa mielonego Ciasto z mięsa mielonego

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Monika

Właśnie się piecze Mam nadzieję, że odgrzewane jutro w pracy będzie smakowało tak dobrze jak wygląda na zdjęciach

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Natalio Pokrój ją w małą kostkę i podsmaż, aż zmięknie.

  Załączniki
 
  1. Natalia

Joanno mam pytanie, czy marchewka dojdzie w piekarniku czy jest twardawa? Bo zastanawiam się czy nie lepiej ją najpierw trochę podgotować, a dopiero później dodać do mięsa. Jak myślisz?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Aneto możesz je pominąć. Płatki mają zagęścić farsz, ale ich jest tak mało, że nic się nie stanie jak ich nie dodasz.

  Załączniki
 
  1. Becia

wychodzi dokladnie tak, jak na zdjeciu
a jakie pyszniaaaste

  Załączniki
 
  1. Aneta

Czym można zastąpić platki owsiane? Niestety jestem uczulona na gluten i nie mogę ich jeść.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony