Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy
Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem, cukinią i pomidorami to proste, aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Przygotowanie jest bardzo proste. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i spokoju ;). Ryż bowiem nie gotujemy tradycyjnie, a podsmażamy na patelni, aż zrobi się szklisty. Następnie dodajemy stopniowo wino i wywar. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa i mięso.

Składniki na ok. 3- 4 porcje:

  • ok. 350g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • ok. 750g wywaru mięsnego
  • 200ml białego, wytrawnego wina
  • 200g ryżu do risotto np. Arborio
  • 2 młode cukinie
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1,5 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej i przysmażyć mięso. Mięso odstawić na bok. (Patelni nie czyścić).
  2. Cukinie umyć i pokroić w kostkę.
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  5. Do patelni, na której było smażone mięso, przełożyć pół łyżki masła i roztopić. Dodać cebulę i podsmażyć. Wsypać ryż i mieszać, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Smażyć przez 1- 2 minuty.
  6. Dodać wino, mieszając. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać chochlę wywaru. Następnie postępować tak dalej, dolewając po chochli wywaru, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Regularnie mieszać.
  7. Mniej więcej w połowie gotowania, gdy ryż wchłonie drugą chochlę wywaru, dodać cukinię. Kolejno kontynuować dodawanie wywaru.
  8. Gdy ryż będzie gotowy (tj. kremowy z zewnątrz, a al dente w środku), dodać pokrojone pomidory, mięso i łyżkę masła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Risotto podawać od razu po przygotowaniu.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok.3- 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Risotto z kurczakiem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    phoenix · 4 lat temu
    właśnie kończe gotować - jest przepyszne - już sie nie moge doczekać - też skorzystałem z porady na dodanie masła i uważam że jest to dopełnieniem dzieła pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zofia · 5 lat temu
    wyprobuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angela · 5 lat temu
    Fantastyczny przepis- dodalam tylko troche masla i wyszlo pysznie- Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pawel · 7 lat temu
    potwierdzam bardzo dobre danie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 7 lat temu
    Zrobiłam to danie po raz pierwszy, przepyszne :lol:

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony