Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy

Burek z mięsem mielonym

Po burku z serem, który robiła moja sąsiadka, postanowiłam zrobić burek z mięsem mielonym. Tym razem ja robiłam, a ona nadzorowała ;). Jestem zachwycona tym ciastem. Niby nic takiego, bo ciasto jak na pierogi, ale sposób jego przygotowania jest zadziwiający. To ciągle rozciąganie kolejnym porcji ciasta sprawia, że jest one cieniusieńkie i cały burek rozwarstwia się jak ciasto francuskie. Przygotowanie nie jest proste. Wymaga dużo wprawy i niestety jak się jej nie ma to przygotowanie burka zajmuje sporo czasu. Moja sąsiadka robi go od dzieciństwa, co najmniej raz w tygodniu. Może i ja kiedyś się tak wprawię ;). Następnym razem zrobię burek z wątróbką…

Składniki:
Ciasto:

  • 400ml lekko ciepłej wody
  • około 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500g mięsa mielonego (dowolne)
  • cebula
  • dowolne przyprawy (dałam sól ziołową, pieprz i czosnek granulowany)

Dodatkowo:

  • około 100g smalcu (Można użyć masła, margaryny lub oleju. Dałam masło, ale tradycyjnie robi się ze smalcem. Ile tłuszczu się daje to kwestia indywidualna, jedni dają go bardzo dużo, ale jeśli patrzy się na kalorie to można go zredukować).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć lekko na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć. Mięso przyprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na chwilę (z 10min.)
  3. Masło (smalec) roztopić. Trzymać na ciepłym piecu. (Masło ma być ciepłe).
  4. Ciasto podzielić na pół. Jedną połówkę pozostawić w misce przykrytą ściereczką, aby ciasto nie obeschło. Drugą połowę ciasta podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę. Kulki rozwałkować na małe placuszki. (Dobrze podsypywać mąką. Ciasto nie może się kleić. Nadmiar mąki spokojnie można strzepać z ciasta).

02

03

  1. Wziąć pierwszy placuszek i lekko rozciągnąć go w rękach. Położyć na dobrze podsypanym mąką blacie. Polać 1 łyżką masła i delikatnie rozsmarować ręką masło na całej powierzchni. Wziąć kolejny placuszek i ponownie lekko rozciągnąć go w rękach. Placuszek ułożyć na pierwszym, lekko dociskając boki. Ponownie polać łyżką masła i rozsmarować delikatnie. (Nie ściskać pośrodku! Placki muszą luźno leżeć jeden na drugim). Tak postępować z kolejnymi plackami.

04

  1. Po ułożeniu wszystkich 10 placków jeden na drugim, należy całość lekko rozciągnąć w rękach. (Podnieść stos placków i na nadgarstkach lekko obracać tak jakbyśmy kręcili pizzą). Stos placków przełożyć, na blachę do pieczenia posmarowaną masłem, do góry nogami (ostatni placek ma być pierwszym na blasze). Boki ciasta przykleić delikatnie do boków blachy.

05

  1. Drugą połowę ciasta przygotować tak jak pierwszą, tworząc stos 10-ciu placków.
  2. Na całej powierzchni ciasta ułożonego na blasze, rozłożyć mięso mielone.

06

  1. Drugi stos placków naciągnąć w rękach i przełożyć do góry nogami na mięso. Brzegi ciasta delikatnie skleić z blachą i dolną warstwą ciasta.
  2. Z góry pokropić masłem i rozsmarować go na całej powierzchni.

07

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia około 20min. w temperaturze 250 °C.

08

  1. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, skropić z góry lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową.
  2. Podawać z gęstym jogurtem lub dowolną sałatką z zielonej sałaty, pomidorów czy ogórków.

09

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Joanno[/b] tak to ciasto przypomina filo :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    Właśnie znalazłam ten przepis - planuję wersję szpinakową. Mam pytanie - czy to ciasto przypomina filo? Bo mnie, niestety, brak wprawy ciastowej i pomyślałam, że wesprę się mrożonką. Filo tak się właśnie przygotowuje, smaruje się cienkie płatki masłem i kładzie jeden na drugim. Bardzo fajny blog, tak przy okazji, już zrobiłam stąd kilka przepisów. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Dawidzie[/b] z dowolnym, jeśli tylko nie ma ograniczej religijnych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dawid · 5 lat temu
    Z jakim mięsem mielonym najlepiej zrobić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 5 lat temu
    Wczoraj zrobilam, gdyż każdego roku zajadam się burkiem z mięsem w Chorwacji i się skusilam na Twój przepis. Pozmienialam: podzielilam ciasto na trzy części i każdą część na 4 kulki, wyszlo ciasto, mięso, ciasto, mięso, ciasto warstwami. Z ciastem dobrze się pracuje, bylam zaskoczona, że maly placek da się rozciągnąć na blasze na calą jej szerokość. Po upieczeniu cudownie się listkuje, w smaku rewelacja, tylko brakuje mi tego charakterystycznego smaku w mięsie (w oryginale), ja dalam cebuli i czosnku, do tego papryka w proszku, sól, pieprz i odrobina ziól salatkowych, ale brakuje mi "tego czegoś". Moglabyś podpytać sąsiadki co dodają do mięsa? Za przepis bardzo dziękuję, i dla niezdecydowanych: nie jest trudne do wykonania!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    [quote]do ciasta na burek nie dodaje sie ani masa ani smalcu tylko oliwe z oliwek[/quote]
    Bezdura. Smalec albo inny tłuszcz, oliwa z oliwek ma intensywny zapach i nie bardzo mi tu idzie. Ze smalcem jest najlepszy, tak mnie z resztą moi Bośniacy uczyli robić, a oni chyba wiedzą, co robią
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Kasiu[/b] uważam, że każdy tłuszcz będzie dobry. On jest potrzebny po to, aby warstwy ciasta się nie skleiły i dzięki temu ciasto będzie się ładnie rozwarstwiać. Moja koleżanka z Kososowa poleca smalec, ale uważa, że masło i olej są tak samo dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    do ciasta na burek nie dodaje sie ani masa ani smalcu tylko oliwe z oliwek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    rafal · 6 lat temu
    coś bym dołożył z kuchni bulgarskiej, ale nie chce wchodzić w nie swoje buty:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    Dziękuję bardzo za Twoją odpowiedź. Cieszę się, że odwiedzasz moją stronę. Komentarze z poradami i objaśnieniami do przepisów są zawsze mile widziane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    rafal · 6 lat temu
    [quote][quote]to jest banica, nie burek![/quote]
    witaj @rafal. Zwykle nie publikuje i nie odpowiadam na złośliwe komentarze. No ale zrobię wyjątek. Burki, Banice - cały obszar krajów śródziemnomorskich i arabskich robi tą potrawę. Banica jest nazwą z tego co widzę bułgarską (określa placek z nadzieniem serowym), burek jest nazwą popularniejszą (z różnym nadzieniem) i obejmuje większy obszar. Wikipedia będzie tutaj pomocna.
    Potrawę tą wykonuję z moją sąsiadką pochodzącą z Kosowa, której rodzina robi ją z kolei z pokolenia na pokolenie - "burka".[/quote]
    1. to co napisałem nie było, a przynajmniej, nie miało być złośliwe.
    2. banice jadłem w bułgarii i u moich bułgarskich znajomych w polsce. nadzienie w banicy jest różne, nie wyłączając mięsa.
    w kuchni bułgarskiej wystepuje tez nazwa burek, ale dotyczy innego rodzaju ciasta (np. papryka burek).
    3.w gruncie rzeczy nie ma o co kruszyc kopii. każde z nas może spokojnie pozostac przy swoim, gdzyż...
    4. ..banica po bułgarsku oznacza ciasto. burek to słowo pochodzenia tureckiego, i ... również oznacza ciasto
    5. dla pewności sprawdziłem czy nie popełniam błędu, zapytałem u źródła. znajomi z turcji i z bułgarii potwierdzili: banica i burek to jest to samo - CIASTO:)
    6.przy okazji rozmów ze znajomymi turkami dowiedziałem się sporo ciekawych rzeczy na temat pochodzenia nazw wielu potraw uznawanych za rdzennie polskie, ot choćby pierogi czy gulasz ( ale to już zupełnie inna historia)
    7. mój komentarz trochę przypominał "strzał z biodra" i jako taki mógł być potraktowany jako złośliwy, choć - zapewniam - nie to było celem mojej wypowiedzi.
    8. jestem fanem kuchni bułgarskiej, stąd mój nieco impulsywny komentarz, za co przepraszam i pozdrawiam
    Rafał
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    [quote]to jest banica, nie burek![/quote]
    witaj @rafal. Zwykle nie publikuje i nie odpowiadam na złośliwe komentarze. No ale zrobię wyjątek. Burki, Banice - cały obszar krajów śródziemnomorskich i arabskich robi tą potrawę. Banica jest nazwą z tego co widzę bułgarską (określa placek z nadzieniem serowym), burek jest nazwą popularniejszą (z różnym nadzieniem) i obejmuje większy obszar. Wikipedia będzie tutaj pomocna.
    Potrawę tą wykonuję z moją sąsiadką pochodzącą z Kosowa, której rodzina robi ją z kolei z pokolenia na pokolenie - "burka".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    rafal · 6 lat temu
    [quote]burek zachwyca zarówno nazwą, jak i pyszną zawartością![/quote]
    to jest banica, nie burek!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 6 lat temu
    Ja zamiast ciasta pierogowego używam ciasta francuskiego kupionego np. w markecie to dopiero palce lizać Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 8 lat temu
    ale kusisz...;) szkoda ze nie mam tyle cierpliwości bo bym zrobiła...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OSa · 8 lat temu
    Bardzo ciekawy przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    burek zachwyca zarówno nazwą, jak i pyszną zawartością!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony