Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
8 Komentarzy
Burek z mięsem mielonym

Po burku z serem postanowiłam zrobić burek z mięsem mielonym. Jestem zachwycona tym ciastem. Niby nic takiego, bo ciasto jak na pierogi, ale sposób jego przygotowania jest zadziwiający. To ciągle rozciąganie kolejnym porcji ciasta sprawia, że jest ono cieniusieńkie i cały burek rozwarstwia się jak ciasto francuskie. Przygotowanie nie jest proste. Wymaga dużo wprawy i niestety jak się jej nie ma, to przygotowanie burka zajmuje sporo czasu. Następnym razem zrobię burek z wątróbką ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 400 ml lekko ciepłej wody
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego)
  • 1 cebula
  • dowolne przyprawy (dałam sól ziołową, pieprz i czosnek granulowany)
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • ok. 100 g smalcu*

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć. Mięso przyprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszać wodę z solą. Dodawać mąkę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste, miękkie i nieklejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na chwilę (na ok. 10 minut).
  3. Masło (smalec) roztopić. Trzymać na ciepłym piecu, aby pozostało płynne.
  4. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę pozostawić w misce przykrytą ściereczką, aby ciasto nie obeschło. Drugą połowę ciasta podzielić na 10 części. Z każdej uformować kulkę. Kulki rozwałkować na małe placuszki. (Dobrze podsypywać mąką. Ciasto nie może się kleić. Nadmiar mąki spokojnie można strzepać z ciasta).

2

3

  1. Wziąć pierwszy placuszek i lekko rozciągnąć go w rękach. Położyć na dobrze podsypanym mąką blacie. Polać 1 łyżką masła i delikatnie rozsmarować ręką na całej powierzchni. Wziąć kolejny placuszek i ponownie lekko rozciągnąć go w rękach. Placuszek ułożyć na pierwszym, lekko dociskając boki. Ponownie polać łyżką masła i rozsmarować delikatnie. (Nie ściskać pośrodku! Placki muszą luźno leżeć jeden na drugim). Tak postępować ze wszystkimi plackami.

4

5

  1. Po ułożeniu wszystkich 10 placków jeden na drugim, należy całość lekko rozciągnąć w rękach. (Podnieść stos placków i na nadgarstkach lekko obracać tak, jakbyśmy kręcili pizzę). Stos placków przełożyć "do góry nogami" na dużą, płaską blachę z piekarnika posmarowaną masłem. (Ostatni placek ma być pierwszym na blasze). Boki ciasta przykleić delikatnie do boków blachy.
  2. Drugą połowę ciasta przygotować tak, jak pierwszą, czyli tworząc stos 10-ciu placków. Pozostawić na blacie.
  3. Na całej powierzchni ciasta ułożonego na blasze, rozłożyć mięso mielone.

6

  1. Drugi stos placków naciągnąć w rękach i przełożyć znowu "do góry nogami" na mięso. Brzegi ciasta delikatnie skleić z blachą i dolną warstwą ciasta.
  2. Z góry pokropić masłem, rozsmarowując je po całej powierzchni.

7

  1. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia ok. 20 minut w temperaturze 250°C, grzałka góra- dół.

8

  1. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, skropić z góry lekko wodą i przykryć całą blachę na chwilę folią aluminiową. Następnie ściągnąć folię i pokroić ciasto ostrym nożem na kawałki.
  2. Podawać z gęstym jogurtem lub dowolną sałatką z zielonej sałaty, pomidorów czy ogórków.

Uwaga:

* Można użyć również masła, margaryny lub oleju. Dałam masło, ale tradycyjnie robi się ze smalcem. Ilość tłuszczu jest kwestią indywidualną. Jedni dają go bardzo dużo, ale jeśli patrzy się na kalorie to można go zredukować.

Kuchnia:

Bałkańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 20

Trudność Trudność: trudne
Koszt Koszt: średni
Burek z mięsem mielonym Burek z mięsem mielonym Burek z mięsem mielonym

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    Właśnie znalazłam ten przepis - planuję wersję szpinakową. Mam pytanie - czy to ciasto przypomina filo? Bo mnie, niestety, brak wprawy ciastowej i pomyślałam, że wesprę się mrożonką. Filo tak się właśnie przygotowuje, smaruje się cienkie płatki masłem i kładzie jeden na drugim. Bardzo fajny blog, tak przy okazji, już zrobiłam stąd kilka przepisów. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 7 lat temu
    Wczoraj zrobilam, gdyż każdego roku zajadam się burkiem z mięsem w Chorwacji i się skusilam na Twój przepis. Pozmienialam: podzielilam ciasto na trzy części i każdą część na 4 kulki, wyszlo ciasto, mięso, ciasto, mięso, ciasto warstwami. Z ciastem dobrze się pracuje, bylam zaskoczona, że maly placek da się rozciągnąć na blasze na calą jej szerokość. Po upieczeniu cudownie się listkuje, w smaku rewelacja, tylko brakuje mi tego charakterystycznego smaku w mięsie (w oryginale), ja dalam cebuli i czosnku, do tego papryka w proszku, sól, pieprz i odrobina ziól salatkowych, ale brakuje mi "tego czegoś". Za przepis bardzo dziękuję, i dla niezdecydowanych: nie jest trudne do wykonania!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 7 lat temu
    [quote]do ciasta na burek nie dodaje sie ani masa ani smalcu tylko oliwe z oliwek[/quote]
    Bezdura. Smalec albo inny tłuszcz, oliwa z oliwek ma intensywny zapach i nie bardzo mi tu idzie. Ze smalcem jest najlepszy, tak mnie z resztą moi Bośniacy uczyli robić, a oni chyba wiedzą, co robią
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 7 lat temu
    do ciasta na burek nie dodaje sie ani masa ani smalcu tylko oliwe z oliwek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Tłuszcz jest potrzebny po to, aby warstwy ciasta się nie skleiły i dzięki temu ciasto będzie się ładnie rozwarstwiać. Moja koleżanka z Kososowa poleca smalec, ale uważa, że masło i olej są tak samo dobre. Oliwa z oliwek jak dla mnie jest tutaj za intensywna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 8 lat temu
    Ja zamiast ciasta pierogowego używam ciasta francuskiego kupionego np. w markecie to dopiero palce lizać Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 9 lat temu
    ale kusisz...;) szkoda ze nie mam tyle cierpliwości bo bym zrobiła...;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    OSa · 9 lat temu
    Bardzo ciekawy przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 9 lat temu
    burek zachwyca zarówno nazwą, jak i pyszną zawartością!

Polub nas na ...

Początek strony