Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Bardzo smaczny obiad. Wszystko mi w nim pasuje. Kotlet schabowy zapiekany jest w sosie musztardowo- śmietanowym. Dzięki dodatkowi miodu, sos jest delikatny, ale miód nie jest wyczuwalny. Do tego serwowane jest puree ziemniaczane wymieszane  z podsmażoną kapustą włoską. Myślę, że kapusta pekińska mogłaby być dobrym zamiennikiem. Danie pycha.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 kotletów schabowych (jeden około 200g)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała kapusta włoska
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3-4 łyżki masła
  • 200ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebule ułożyć na mięsie.
  3. Musztardę, miód i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polać sosem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).
  5. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  6. Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć 1 min. Potem przykryć i dusić około 10min, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Mleko podgrzać. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree.  Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  8. Mięso podawać z puree.

Przepis pochodzi z gazety: "Rezepte pur".

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (16)

  1. Ola

A czy próbował ktoś użyć do tego przepisu mięsa z polędwicy wieprzowej?

  Załączniki
 
  1. zuza

dobre danie,tylko szkoda że Pani nie napisała ze powinno kotlety się jednak trochę rozbić,po 1,5 h pieczenia nadal były twarde,poza tym danie godne polecenia, ciekawy smak. kapustę przygotowałam zwykłą białą, z boczkiem - czyli normalnie zasmażaną.

  Załączniki
 
  1. Iza

Zrobiłam to danie i było pyyyyszne !
Zamiast naczynia żaroodpornego i piekarnika ja zrobiłam mięsko normalnie na patelni i też wyszło przepyszne.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Karolino wstaw słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą, aby zrobił się płynny.

  Załączniki
 
  1. Karolina

bardzo mnie kusi ten przepis, tylko nie mam płynnego miodu - czy mogę go zastąpić prawdziwym, twardym? Jeśli tak, to czy jakoś zmieniać proporcje? z góry dziękuję za wskazówki

  Załączniki
 
  1. Ula

Sos do mięsa jest mega cudowny w smaku. Mój mąż był zachwycony. Do tego zaserwowałam sałatkę z roszponki. Pychota

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Natalio odkryte.

  Załączniki
 
  1. Natalia

A czy naczynie żaroodporne przykrywać grą, czy zapiekać odkryte mięso?

  Załączniki
 
  1. justa

Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis Prosty i bardzo smaczny.Już jak szykowałam wszystko, mojemu mężowi ciekła ślinka Mam zamiar wypróbować inne... Serdecznie pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Ilona ja czuję musztardę. Jak dla mnie, to 2 łyżki są w sam raz i sos wychodzi delikatny w smaku. Jeśli lubicie musztardę to możesz dać troszkę więcej, będzie wtedy bardziej intensywny. Teraz ciekawa jestem jak Ci posmakuje

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony