Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Bardzo smaczny obiad. Wszystko mi w nim pasuje. Kotlet schabowy zapiekany jest w sosie musztardowo- śmietanowym. Dzięki dodatkowi miodu, sos jest delikatny, ale miód nie jest wyczuwalny. Do tego serwowane jest puree ziemniaczane wymieszane  z podsmażoną kapustą włoską. Myślę, że kapusta pekińska mogłaby być dobrym zamiennikiem. Danie pycha.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 kotletów schabowych (jeden około 200g)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała kapusta włoska
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3-4 łyżki masła
  • 200ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebule ułożyć na mięsie.
  3. Musztardę, miód i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polać sosem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).
  5. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  6. Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć 1 min. Potem przykryć i dusić około 10min, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Mleko podgrzać. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree.  Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  8. Mięso podawać z puree.

Przepis pochodzi z gazety: "Rezepte pur".

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. zuza

dobre danie,tylko szkoda że Pani nie napisała ze powinno kotlety się jednak trochę rozbić,po 1,5 h pieczenia nadal były twarde,poza tym danie godne polecenia, ciekawy smak. kapustę przygotowałam zwykłą białą, z boczkiem - czyli normalnie zasmażaną.

  Załączniki
 
  1. Iza

Zrobiłam to danie i było pyyyyszne !
Zamiast naczynia żaroodpornego i piekarnika ja zrobiłam mięsko normalnie na patelni i też wyszło przepyszne.
Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Karolino wstaw słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą, aby zrobił się płynny.

  Załączniki
 
  1. Karolina

bardzo mnie kusi ten przepis, tylko nie mam płynnego miodu - czy mogę go zastąpić prawdziwym, twardym? Jeśli tak, to czy jakoś zmieniać proporcje? z góry dziękuję za wskazówki

  Załączniki
 
  1. Ula

Sos do mięsa jest mega cudowny w smaku. Mój mąż był zachwycony. Do tego zaserwowałam sałatkę z roszponki. Pychota

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Natalio odkryte.

  Załączniki
 
  1. Natalia

A czy naczynie żaroodporne przykrywać grą, czy zapiekać odkryte mięso?

  Załączniki
 
  1. justa

Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis Prosty i bardzo smaczny.Już jak szykowałam wszystko, mojemu mężowi ciekła ślinka Mam zamiar wypróbować inne... Serdecznie pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Ilona ja czuję musztardę. Jak dla mnie, to 2 łyżki są w sam raz i sos wychodzi delikatny w smaku. Jeśli lubicie musztardę to możesz dać troszkę więcej, będzie wtedy bardziej intensywny. Teraz ciekawa jestem jak Ci posmakuje

  Załączniki
 
  1. Ilona

A czy ta musztarda jest wyczuwalna?wydaje się, że 2 lyżki na taką ilość mięsa to niewiele

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony