Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
18 Komentarzy

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Bardzo smaczny obiad. Wszystko mi w nim pasuje. Kotlet schabowy zapiekany jest w sosie musztardowo- śmietanowym. Dzięki dodatkowi miodu, sos jest delikatny, ale miód nie jest wyczuwalny. Do tego serwowane jest puree ziemniaczane wymieszane  z podsmażoną kapustą włoską. Myślę, że kapusta pekińska mogłaby być dobrym zamiennikiem. Danie pycha.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 kotletów schabowych (jeden około 200g)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała kapusta włoska
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3-4 łyżki masła
  • 200ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebule ułożyć na mięsie.
  3. Musztardę, miód i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polać sosem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).
  5. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  6. Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć 1 min. Potem przykryć i dusić około 10min, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Mleko podgrzać. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree.  Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  8. Mięso podawać z puree.

Przepis pochodzi z gazety: "Rezepte pur".

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 4 miesięcy temu
    Dzień dobry Bardzo dziękuję za przepis,aż ślinka cieknie Czy kotlety podsmażała wcześniej na patelni w mące,jajku i bułce czy od razu surowe można wkładać do naczynia? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź Miłego popołudnia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 6 miesięcy temu
    A czy zamiast schabowego można użyć pierś z kurczaka???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 10 miesięcy temu
    A czy próbował ktoś użyć do tego przepisu mięsa z polędwicy wieprzowej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zuza · 2 lat temu
    dobre danie,tylko szkoda że Pani nie napisała ze powinno kotlety się jednak trochę rozbić,po 1,5 h pieczenia nadal były twarde,poza tym danie godne polecenia, ciekawy smak. kapustę przygotowałam zwykłą białą, z boczkiem - czyli normalnie zasmażaną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 3 lat temu
    Zrobiłam to danie i było pyyyyszne :)!
    Zamiast naczynia żaroodpornego i piekarnika ja zrobiłam mięsko normalnie na patelni i też wyszło przepyszne.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Karolino[/b] wstaw słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą, aby zrobił się płynny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    bardzo mnie kusi ten przepis, tylko nie mam płynnego miodu - czy mogę go zastąpić prawdziwym, twardym? Jeśli tak, to czy jakoś zmieniać proporcje? z góry dziękuję za wskazówki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 4 lat temu
    Sos do mięsa jest mega cudowny w smaku. Mój mąż był zachwycony. Do tego zaserwowałam sałatkę z roszponki. Pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Natalio[/b] odkryte.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    A czy naczynie żaroodporne przykrywać grą, czy zapiekać odkryte mięso?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    justa · 5 lat temu
    Chciałam podziękować za rewelacyjny przepis:) Prosty i bardzo smaczny.Już jak szykowałam wszystko, mojemu mężowi ciekła ślinka ;)Mam zamiar wypróbować inne... Serdecznie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 7 lat temu
    [b]Ilona[/b] ja czuję musztardę. Jak dla mnie, to 2 łyżki są w sam raz i sos wychodzi delikatny w smaku. Jeśli lubicie musztardę to możesz dać troszkę więcej, będzie wtedy bardziej intensywny. Teraz ciekawa jestem jak Ci posmakuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 7 lat temu
    A czy ta musztarda jest wyczuwalna?wydaje się, że 2 lyżki na taką ilość mięsa to niewiele
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    wiosenka27 · 8 lat temu
    W sosie musztardowym taki kotlet jest napewno pyszny:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    Bardzo mi sie podoba kotlet, ale te puree jeszcze bardziej!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    to puree ziemniaczane z kapustą najbardziej mi się podoba
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    viri · 8 lat temu
    moja babcia robi czasem taki sos, ja nie za bardzo przepadam bo musztardy nie lubie, ale cała część męska rodziny zajada się ze smakiem (:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 8 lat temu
    świetna alternatywa dla tradycyjnego schaboszczaka. interesujący pomysł ;]

Polub nas na ...

Początek strony