Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Bardzo smaczny obiad. Wszystko mi w nim pasuje. Kotlet schabowy zapiekany jest w sosie musztardowo- śmietanowym. Dzięki dodatkowi miodu, sos jest delikatny, ale miód nie jest wyczuwalny. Do tego serwowane jest puree ziemniaczane wymieszane  z podsmażoną kapustą włoską. Myślę, że kapusta pekińska mogłaby być dobrym zamiennikiem. Danie pycha.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 kotletów schabowych (jeden około 200g)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała kapusta włoska
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 400g słodkiej śmietany (np. do zup i sosów)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3-4 łyżki masła
  • 200ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebule ułożyć na mięsie.
  3. Musztardę, miód i mąkę dokładnie wymieszać. Dodać stopniowo śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Mięso polać sosem.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 min. w temperaturze 200°C (termoobieg 175°C).
  5. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  6. Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować. Masło roztopić na patelni. Dodać kapustę i smażyć 1 min. Potem przykryć i dusić około 10min, do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Mleko podgrzać. Dodać do ziemniaków. Ziemniaki pognieść na puree.  Dodać kapustę i wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową.
  8. Mięso podawać z puree.

Przepis pochodzi z gazety: "Rezepte pur".

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Kotlety schabowe w sosie śmietanowo- musztardowym