Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Kształt tej babki mięsnej zobaczyłam w gazecie: „Lisa, Kochen & Backen- 66 leckere Hack- Gerichte”. Postanowiłam zrobić swoją babkę w takiej właśnie formie. Wiadomo dlaczego... wygląda apetycznie, jak ciacho ;-). Babka jest smaczna i bardzo elegancka.

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • około 100g sera feta
  • 4 łyżki bułki tartej
  • około 300g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na 2 łyżkach oleju.
  2. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
  3. Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
  4. Formę na babkę o średnicy 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć bekonem lub boczkiem.

02

  1. Masę mięsną wyłożyć do środka.
  2. Wystające końce bekonu zawinąć na mięso.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 160°C.  Po tym czasie, mięso wyłożyć na blachę do pieczenia i ściągnąć formę na babkę. Piec dalej około 30- 40 min., aż bekon ładnie się przyrumieni.
  2. Można podawać na ciepło lub na zimno.

04

05

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony