Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy

01

Kształt tej babki mięsnej zobaczyłam w gazecie: „Lisa, Kochen & Backen- 66 leckere Hack- Gerichte”. Postanowiłam zrobić swoją babkę w takiej właśnie formie. Wiadomo dlaczego... wygląda apetycznie, jak ciacho ;-). Babka jest smaczna i bardzo elegancka.

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • około 100g sera feta
  • 4 łyżki bułki tartej
  • około 300g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na 2 łyżkach oleju.
  2. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
  3. Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
  4. Formę na babkę o średnicy 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć bekonem lub boczkiem.

02

  1. Masę mięsną wyłożyć do środka.
  2. Wystające końce bekonu zawinąć na mięso.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 160°C.  Po tym czasie, mięso wyłożyć na blachę do pieczenia i ściągnąć formę na babkę. Piec dalej około 30- 40 min., aż bekon ładnie się przyrumieni.
  2. Można podawać na ciepło lub na zimno.

04

05

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    PYCHA! robiłam, goście się upominali o dokładki i o przepis. Nawet teściowej smakowało i dziś znów robię na jej życzenie również wzbogaciłam o czerwoną paprykę a dziś jeszcze o natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Izo[/b] tak, choć przy niestabilnej formie będzie trochę trudniej ją wyłożyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    A czy do przygotowania takiej babki można użyć silikonowej formy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gocha · 5 lat temu
    Zrobiłam wg przepisu i wzbogaciłam dodając surową, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę."Pychotka" rozpływała się w ustach i znikała. Wszyscy smakosze zachwyceni!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 7 lat temu
    Zrobiłam. Babeczka robi wrażenie niesamowite, jest bardzo sycąca i jeśli nie robi się jej dla większej ilości gości to nie proponuje dziękuję za fajny przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Violetta · 7 lat temu
    A mnie się baba rozwalia, kiedy ją przekladalam na blache do dalszego pieczenia;// ehh boczek nie utrzymal mięsa chyba.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    A to jest pomyslowe!:))) POdoba mi sie elagancko i z klasa:))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    wygląda przepysznie! to takie jedzenie typowo dla facetów chociaż założę się, że sama załapałabym się na dokładkę

Polub nas na ...

Początek strony