Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Kształt tej babki mięsnej zobaczyłam w gazecie: „Lisa, Kochen & Backen- 66 leckere Hack- Gerichte”. Postanowiłam zrobić swoją babkę w takiej właśnie formie. Wiadomo dlaczego... wygląda apetycznie, jak ciacho ;-). Babka jest smaczna i bardzo elegancka.

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • około 100g sera feta
  • 4 łyżki bułki tartej
  • około 300g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na 2 łyżkach oleju.
  2. Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
  3. Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
  4. Formę na babkę o średnicy 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć bekonem lub boczkiem.

02

  1. Masę mięsną wyłożyć do środka.
  2. Wystające końce bekonu zawinąć na mięso.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 160°C.  Po tym czasie, mięso wyłożyć na blachę do pieczenia i ściągnąć formę na babkę. Piec dalej około 30- 40 min., aż bekon ładnie się przyrumieni.
  2. Można podawać na ciepło lub na zimno.

04

05

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Anna

PYCHA! robiłam, goście się upominali o dokładki i o przepis. Nawet teściowej smakowało i dziś znów robię na jej życzenie również wzbogaciłam o czerwoną paprykę a dziś jeszcze o natkę pietruszki i przyprawę do mięsa mielonego

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Izo tak, choć przy niestabilnej formie będzie trochę trudniej ją wyłożyć.

  Załączniki
 
  1. Iza

A czy do przygotowania takiej babki można użyć silikonowej formy?

  Załączniki
 
  1. Gocha

Zrobiłam wg przepisu i wzbogaciłam dodając surową, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę."Pychotka" rozpływała się w ustach i znikała. Wszyscy smakosze zachwyceni!!!

  Załączniki
 
  1. Justyna

Zrobiłam. Babeczka robi wrażenie niesamowite, jest bardzo sycąca i jeśli nie robi się jej dla większej ilości gości to nie proponuje dziękuję za fajny przepis.

  Załączniki
 
  1. Violetta

A mnie się baba rozwalia, kiedy ją przekladalam na blache do dalszego pieczenia;// ehh boczek nie utrzymal mięsa chyba.

  Załączniki
 
  1. gosiaa99

A to jest pomyslowe!)) POdoba mi sie elagancko i z klasa)

  Załączniki
 
  1. Paula

wygląda przepysznie! to takie jedzenie typowo dla facetów chociaż założę się, że sama załapałabym się na dokładkę

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony