Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Kotlety z pieczarkami w sosie

Pyszny obiad. Kotlety zapiekane są z pieczarkami i cebulą w bardzo dobrym sosie z keczupu, musztardy i śmietany. Gorąco polecam.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 duże cebule
  • ok. 600g pieczarek
  • ok. 125g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • 100ml keczupu
  • 4 łyżki musztardy
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany
  • trochę mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety oczyścić, przyprawić solą i pieprzem i panierować w mące. Usmażyć na oleju z obu stron.
  2. Cebule obrać i pokroić w plasterki.
  3. Pieczarki oczyścić i przekroić na pół.
  4. Cebulę przysmażyć z boczkiem. Dodać pieczarki i usmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać keczup, musztardę i wymieszać.
  5. Do żaroodpornego naczynia włożyć kotlety, a na nie pieczarki z sosem. Całość polać śmietaną. (Naczynia nie przykrywać).
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C.
  7. Podawać z ziemniakami.

Kotlety z pieczarkami w sosie

Kotlety z pieczarkami w sosie

Kotlety z pieczarkami w sosie

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (15)

  1. Piotr

Polecam przepis.Super danie

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Kasiu nie trzeba. Chyba, że byłyby bardzo grube.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Witam
Czy dobrze rozumię, że kotletów nie trzeba rozbijać?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Moniko masz na myśli formę do pieczenia ciasta? to tak :-)

  Załączniki
 
  1. monika

Czy danie można zapiec na blaszce?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Ewelo boczek wędzony, a śmietana właściwie dowolna, ale słodka i płynna. Ja daję 30%.

  Załączniki
 
  1. Ewela

Czy boczek ma być surowy czy wędzony a śmietana 18% czy taka jak do kremów 30%?

  Załączniki
 
  1. Basia

Przepis dokładny szybki a przede wszystkim przepyszny!!!
POLECAM!!

  Załączniki
 
  1. krystian

przepyszne.....naprawde godne polecenia......

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Patrycjo pytasz jak serwowac? Każdemu nałóż po kotlecie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony