Empanadas Mexican

Przepis na Empanadas Mexican, czyli wielkie pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego. Pierogi są bardzo smaczne, delikatne, dzięki zawartości serka w cieście. Pyszne same w sobie, ale jeśli mają stanowić danie główne, a nie przystawkę na ciepło, proponuję podawać je z dowolną sałatką.

Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
  • 250g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
  • 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
  • 1 pomidor
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.  
  2. Cebulę obrać i poszatkować.
  3. Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
  5. Mięso mielone, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na małej ilości oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli cały płyn nie wyparował, odcedzić nadzienie dokładnie na sitku).
  6. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
  7. Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Wariant Thermomix:
Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
  • 250g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:

  • 80g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 papryki, pokrojone na ćwiartki
  • 15g oleju
  • 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
  • 1 pomidor, pokrojony na ćwiartki
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 50s./obr. 5. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.  
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryki i zmiksować 3s./ obr.5.
  3. Dodać olej i mięso mielone i podsmażyć 3min./Varoma/obroty w lewo/ obr.1.
  4. Dodać resztę składników i dalej gotować 10min./100°C/ obroty w lewo/ delikatne mieszanie- funkcja SOFT. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Nadzienie odcedzić dokładnie na sitku.
  6. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
  7. Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".

03

02