Empanadas Mexican
- Szczegóły

Przepis na Empanadas Mexican, czyli wielkie pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego. Pierogi są bardzo smaczne, delikatne, dzięki zawartości serka w cieście. Pyszne same w sobie, ale jeśli mają stanowić danie główne, a nie przystawkę na ciepło, proponuję podawać je z dowolną sałatką.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
- 250g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Nadzienie:
- 1 cebula
- 2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
- 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
- 1 pomidor
- 50g rodzynek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
- 2 żółtka
- sezam
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
- Cebulę obrać i poszatkować.
- Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
- Mięso mielone, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na małej ilości oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli cały płyn nie wyparował, odcedzić nadzienie dokładnie na sitku).
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
- Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Wariant Thermomix:
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
- 250g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Nadzienie:
- 80g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 papryki, pokrojone na ćwiartki
- 15g oleju
- 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
- 1 pomidor, pokrojony na ćwiartki
- 50g rodzynek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Dodatkowo:
- 2 żółtka
- sezam
Sposób przygotowania:
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 50s./obr. 5. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryki i zmiksować 3s./ obr.5.
- Dodać olej i mięso mielone i podsmażyć 3min./Varoma/obroty w lewo/ obr.1.
- Dodać resztę składników i dalej gotować 10min./100°C/ obroty w lewo/ delikatne mieszanie- funkcja SOFT. Pozostawić do ostygnięcia.
- Nadzienie odcedzić dokładnie na sitku.
- Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
- Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.
Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.