Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Empanadas Mexican

Przepis na Empanadas Mexican, czyli wielkie pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego. Pierogi są bardzo smaczne, delikatne, dzięki zawartości serka w cieście. Pyszne same w sobie, ale jeśli mają stanowić danie główne, a nie przystawkę na ciepło, proponuję podawać je z dowolną sałatką.

Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
  • 250g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:

  • 1 cebula
  • 2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
  • 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
  • 1 pomidor
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.  
  2. Cebulę obrać i poszatkować.
  3. Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
  4. Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
  5. Mięso mielone, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na małej ilości oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli cały płyn nie wyparował, odcedzić nadzienie dokładnie na sitku).
  6. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
  7. Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Wariant Thermomix:
Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
  • 250g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:

  • 80g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 papryki, pokrojone na ćwiartki
  • 15g oleju
  • 250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
  • 1 pomidor, pokrojony na ćwiartki
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu Cayenne
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 50s./obr. 5. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.  
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryki i zmiksować 3s./ obr.5.
  3. Dodać olej i mięso mielone i podsmażyć 3min./Varoma/obroty w lewo/ obr.1.
  4. Dodać resztę składników i dalej gotować 10min./100°C/ obroty w lewo/ delikatne mieszanie- funkcja SOFT. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Nadzienie odcedzić dokładnie na sitku.
  6. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
  7. Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".

03

02

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (26)

  1. Szymon

Wow... Super sprawa. Liczyłem, że ciasto będzie bardziej chrupiące, ale potrawa jest genialna!

  Załączniki
 
  1. Monia

Pycha są te pierożki!!! Robiłam je już kilkakrotnie. Zrobiłam też małą zmianę, zamiast mięsa mielonego dodaje pierś z kurczaka albo jakieś mięso wieprzowe ale nie mielone. Takie mięsko najpierw kroje na małe kawałeczki i smażę a później dodaje do...

Pycha są te pierożki!!! Robiłam je już kilkakrotnie. Zrobiłam też małą zmianę, zamiast mięsa mielonego dodaje pierś z kurczaka albo jakieś mięso wieprzowe ale nie mielone. Takie mięsko najpierw kroje na małe kawałeczki i smażę a później dodaje do farszu.
Pycha Super przepis, dzięki wielkie

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. swallow

Dałam masła 200g do ciasta i było tłuste, nie wyobrażam sobie co by było gdybym dała 250g.
Średnio dobre

  Załączniki
 
  1. Kasia

Dziękuję za odpowiedź i kulinarne inspiracje :-)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Kasiu lepiej spróbuj z margaryną roślinną albo zrób inne ciasto np. z tego przepisu: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. Kasia

Mam pytanie... czy masło w cieście można zastąpić olejem ? Muszę uważać na cholesterol :-( i masło jest niewskazane...

  Załączniki
 
  1. Natalia

Jeżeli czytasz i oglądasz teraz ten przepis, i zastanawiasz się co zrobić na obiad.
TO NIE ZWLEKAJ I IDŹ DO SKLEPU PO SKŁADNIKI.
Nigdy czegoś tak zabójczo pysznego nie jadłam, rozpuszcza się w ustach. ! :lol:

Coś pięknego.
Jedzenie jest...

Jeżeli czytasz i oglądasz teraz ten przepis, i zastanawiasz się co zrobić na obiad.
TO NIE ZWLEKAJ I IDŹ DO SKLEPU PO SKŁADNIKI.
Nigdy czegoś tak zabójczo pysznego nie jadłam, rozpuszcza się w ustach. ! :lol:

Coś pięknego.
Jedzenie jest cudowne!

Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. kalo

drobna poprawka empanadas robi się z mąki kukurydzianej nie pszennej, trudno dostępne są też twarożki czy kwaśne śmietany (nad czym bardzo ubolewam), nie ma też białego kwaśnego sera. Ale jest tutaj taki śmieszny ser, pozwijany jak wąż, który...

drobna poprawka empanadas robi się z mąki kukurydzianej nie pszennej, trudno dostępne są też twarożki czy kwaśne śmietany (nad czym bardzo ubolewam), nie ma też białego kwaśnego sera. Ale jest tutaj taki śmieszny ser, pozwijany jak wąż, który kładą na tortille, składają na pół a następnie opiekają na grillu lub patelni ale bez oleju. Ser się rozpuszcza, tortille robią się chrupiące i powstają quesadillas. Można też dodać farsz z mięsa lub warzyw. pozdrowienia z karaibskiej części Meksyku

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Natalio myślę, że tak.

  Załączniki
 
  1. Natalia

I jeszcze jedno moje pytanko...
Mogę dodać do ciasta ser mascarpone ? Za bardzo nie wiedziałam jaki mogę kupić, a znam tylko ten w miare dobrze

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony