Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Nadziewana_karkowka

Składniki:

  • ok. 1kg karkówki bez kości
  • 1 mała cebula
  • 5 pieczarek
  • pół papryki
  • ok. 70g pokrojonego w kostkę boczku
  • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka w proszku
  • jajko
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso naciąć wzdłuż, w paru miejscach, tworząc kieszenie. Obtoczyć w oleju i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką.  Wstawić do lodówki, na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Dodać boczek i jajko. Wymieszać i przyprawić solą.  Farszem napełnić kieszenie.

02

  1. Mięso obwiązać nitką i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Resztę farszu wyłożyć na górę mięsa. Całość podlać pół szklanką wody. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temperaturze 180°C, często polewając górę paroma łyżkami wody lub wytworzonym się sosem. Po tym czasie wbić ostry nóż w mięso. Jeśli wypłynie krew, należy piec jeszcze dłużej.
  2. Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać np. z ziemniakami i surówką.

03

04

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    Jajko surowe :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 3 lat temu
    Właśnie to jajko. Chciałem żonie zrobić i się zastanawiałem jakie to jajko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krunchy · 4 lat temu
    Właśnie się karkóweczka zapieka, zobaczymy co z tego wyjdzie Przydałoby się dokładniej określić składniki, ponieważ dla kuchennego laika mogą się wydać niejasne (jajko - jakie jajko? gotowane/surowe kto tam wie? )

Polub nas na ...

Początek strony