Nadziewana_karkowka

Składniki:

  • ok. 1kg karkówki bez kości
  • 1 mała cebula
  • 5 pieczarek
  • pół papryki
  • ok. 70g pokrojonego w kostkę boczku
  • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka w proszku
  • jajko
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Karkówkę oczyścić, umyć i osuszyć. Mięso naciąć wzdłuż, w paru miejscach, tworząc kieszenie. Obtoczyć w oleju i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i papryką.  Wstawić do lodówki, na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Dodać boczek i jajko. Wymieszać i przyprawić solą.  Farszem napełnić kieszenie.

02

  1. Mięso obwiązać nitką i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego. Resztę farszu wyłożyć na górę mięsa. Całość podlać pół szklanką wody. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temperaturze 180°C, często polewając górę paroma łyżkami wody lub wytworzonym się sosem. Po tym czasie wbić ostry nóż w mięso. Jeśli wypłynie krew, należy piec jeszcze dłużej.
  2. Gotowe mięso pokroić w plastry i podawać np. z ziemniakami i surówką.

03

04