Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

zapiekanka kapusta mieso

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 500g kapusty włoskiej
  • ½ litra bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 300g mięsa mielonego
  • 20g masła
  • sól, pieprz
  • 150g sera żółtego
  •  3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekać i przełożyć do miski. Zalać gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 15 min. Kolejno przełożyć na sitko i pozostawić, aż kapusta ocieknie z bulionu.
  2. Mięso mielone przysmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą i przełożyć do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem lub margaryną.
  3. Posypać z góry startym serem żółtym. Polać rozkłóconymi jajkami.
  4. Całość przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku 30- 40min. w temperaturze 200°C. 10 min. przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę lub folię.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „So kocht Frau Antje heute”.

02

03

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. dorota

szukalam tego przepisu z kapusty i miesa mielonego ja dodam jeszcze pomidory

  Załączniki
 
  1. Gosia

Zapiekankę zrobiłam dzisiaj na obiad. Szybko się ją przygotowuje, a smakuje wyśmienicie Podałam z ryżem.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Zrobiłam pewną modyfikację tego przepisu. Zostało mi trochę farszu z gołąbków i trochę młodej kapusty więc postanowiłam zaryzykować i zobaczyć co wyjdzie. Mięsa już nie podsmażałam bo było z ryżem a resztę zrobiłam jak w przepisie i wyszło...

Zrobiłam pewną modyfikację tego przepisu. Zostało mi trochę farszu z gołąbków i trochę młodej kapusty więc postanowiłam zaryzykować i zobaczyć co wyjdzie. Mięsa już nie podsmażałam bo było z ryżem a resztę zrobiłam jak w przepisie i wyszło naprawdę dobre. Myślę, że ten przepis można modyfikować na wiele różnych sposobów i rezultat zawsze będzie zadowalający. Następnym razem zrobię oryginał. Pozdrawiam.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Krysia

Wczoraj przygotowałam tę zapiekankę. Oprócz zalecanych składników dodałam również przesmażone pieczarki z cebulką. Wymieszałam je z mięsem i kapustą przygotowaną zgodnie z podanym na tej stronie przepisem. Następnie wyłożyłam 1/2 składników do...

Wczoraj przygotowałam tę zapiekankę. Oprócz zalecanych składników dodałam również przesmażone pieczarki z cebulką. Wymieszałam je z mięsem i kapustą przygotowaną zgodnie z podanym na tej stronie przepisem. Następnie wyłożyłam 1/2 składników do naczynia żaroodpornego i posypałam serem, potem pozostałą cześć i na wierzch także nałożyłam ser. Wyszła znakomita !!!! Danie bardzo smaczne i stanowiące odmianę w mojej kuchni. Dziękuje za przepis

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Zed

Wyszlo bardzo dobre, ale do miesa mielonego dodalam 2 zabki czosnku, a do potartego sera fete wymieszana z pesto.
Dziwne polaczenie, ale smakuje

  Załączniki
 
  1. Ada

Ja robiam i jest super, ostatnio dalam jeszcze pieczrki z cabulką- wyszlo wyśmienicie

  Załączniki
 
  1. Iwcia33

Ja robilam i potwierdzam,ze to jest naprawde smaczne i szybkie danie..

  Załączniki
 
  1. wiko

pięknie wygląda i z pewnością smakuje super....zrobię ją za tydzień i napiszę jak wyszła

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony