Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

Gulasz paprykowo-smietanowy

Pyszny gulasz zrobiony tym razem z wieprzowiny. Jest prosty do przygotowania, chociaż trochę pracochłonny. Delikatna, pieczona czerwona papryka, pyszny sos śmietanowy, miękkie mięso z polędwicy i do tego smażone ziemniaki smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 500g polędwicy wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże, czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 250ml rosołu (domowego, z kostki rosołowej lub intant)
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ziół (dowolnych, posiekanych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).
  2. Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.
  3. Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.
  4. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  6. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie.
  7. W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Masło roztopić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu. Na końcu oprószyć papryką w proszku.
  8. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku. Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.
zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Gulasz paprykowo-smietanowy

Gulasz paprykowo-smietanowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mariolka · 3 lat temu
    Zrobiłam, bardzo dobre. Polecam. Do makaronu też pasuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jola · 3 lat temu
    właśnie zrobiłam gulasz. prosty przepis a palce lizać :-) wszystkim gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Sandro[/b] można, jeśli użyjesz słodkiej śmietany wysokoprocentowej (co najmniej 30%) to nic się nie stanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sandra · 4 lat temu
    Czy gulasz mozna przygotowac dzien wczesniej i go odgrzac w dzien podania. Troche sie martwie czy smietana sie nie oddzieli w sosie przy podgrzewaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Natalio[/b] można.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    A czy zamiast polędwicy można użyć np. szynki albo łopatki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Olu[/b] dowolna śmietana 30- 36%
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 5 lat temu
    Dobry wieczor;-) proszę o podanie nazwy smiatany jaką dodać;-) dopiero uczę się gotować i ,, plynna smietana,, nic mi nie mówi;-( pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 6 lat temu
    Muszę przyznać, że jest to najlepsza rzecz jaką kiedykolwiek jadłam! Z ziół dodałam koperek, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anu · 6 lat temu
    Gulasz jest przepyszny, a papryka z pieca wspaniale dopełnia smaku!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 6 lat temu
    apetyczny, tak - bardzo!
    nie miałam okazji jeść jeszcze gulaszu z papryką.

    pozdrawiam, Karmel-itka ;]

Polub nas na ...

Początek strony