Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Gulasz paprykowo-smietanowy

Pyszny gulasz zrobiony tym razem z wieprzowiny. Jest prosty do przygotowania, chociaż trochę pracochłonny. Delikatna, pieczona czerwona papryka, pyszny sos śmietanowy, miękkie mięso z polędwicy i do tego smażone ziemniaki smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 500g polędwicy wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • 3 duże, czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 250ml rosołu (domowego, z kostki rosołowej lub intant)
  • 200g płynnej, słodkiej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ziół (dowolnych, posiekanych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Papryki przekroić na pół, oczyścić i ułożyć na blasze przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku (w zależności od grubości skóry papryki) ok. 20- 40 min. w temperaturze ok. 220°C (aż skórka popęka i zrobi się ciemna).
  2. Papryki przełożyć do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę i pokroić w paski. Odstawić na bok.
  3. Łyżkę miękkiego masła wymieszać z łyżeczką ziół i 2 ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez prasę. Wstawić do lodówki.
  4. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.
  5. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
  6. Mięso przysmażyć na oleju. Kolejno dodać cebulę i trochę podsmażyć. Całość zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30- 40 min., aż mięso będzie miękkie.
  7. W tym czasie przygotować ziemniaki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Masło roztopić w garnku. Dodać ziemniaki, posolić, przykryć i dusić na średnim ogniu ok. 20min, do miękkości. Przemieszać od czasu do czasu. Na końcu oprószyć papryką w proszku.
  8. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę i gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, przez ok. 5min. Przyprawić pieprzem i papryką w proszku. Na końcu dodać zimne masło czosnkowo- ziołowe, i pokrojoną w paski paprykę. Podawać z ziemniakami.
zegarek

Czas przygotowania:

około 1,5 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Gulasz paprykowo-smietanowy

Gulasz paprykowo-smietanowy

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. mariolka

Zrobiłam, bardzo dobre. Polecam. Do makaronu też pasuje.

  Załączniki
 
  1. Jola

właśnie zrobiłam gulasz. prosty przepis a palce lizać :-) wszystkim gorąco polecam.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Sandro można, jeśli użyjesz słodkiej śmietany wysokoprocentowej (co najmniej 30%) to nic się nie stanie.

  Załączniki
 
  1. sandra

Czy gulasz mozna przygotowac dzien wczesniej i go odgrzac w dzien podania. Troche sie martwie czy smietana sie nie oddzieli w sosie przy podgrzewaniu.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Natalio można.

  Załączniki
 
  1. Natalia

A czy zamiast polędwicy można użyć np. szynki albo łopatki?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Olu dowolna śmietana 30- 36%

  Załączniki
 
  1. ola

Dobry wieczor;-) proszę o podanie nazwy smiatany jaką dodać;-) dopiero uczę się gotować i ,, plynna smietana,, nic mi nie mówi;-( pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Ania

Muszę przyznać, że jest to najlepsza rzecz jaką kiedykolwiek jadłam! Z ziół dodałam koperek, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Anu

Gulasz jest przepyszny, a papryka z pieca wspaniale dopełnia smaku!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony