Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

łazanki z białą kapustą

Składniki:

  • ½ małej, białej kapusty
  • 250g makaronu łazanki
  • 2 średnie cebule
  • 250g pieczarek
  • ok. 100g kiełbasy
  • ok. 80g boczku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Oderwać brzydkie liście z kapusty. Kapustę drobno poszatkować. Kolejno podlać wodą (ja daję ok. 2 szklanek), posolić, przykryć i gotować na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
  2. W międzyczasie obrać cebule i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pieczarki i usmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  3. Gdy kapusta będzie miękka, odsączyć ją na sitku.
  4. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na łyżce oliwy. Dodać do usmażonym pieczarek.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Do pieczarek z kiełbasą dodać odsączoną kapustę i całość smażyć ok. 5 min. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką.
  7. Dodać makaron i delikatnie wymieszać.
zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Ilość porcji:

ok. 5- 6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

łazanki z białą kapustą

łazanki z białą kapustą

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (27)

  1. Kasia

bardzo smaczne, wlasnie zrobilam dzięki za przepis!

  Załączniki
 
  1. Paulina

ulala genialny przepis łazanki robię zawsze kierując sie nim i sa pyszne !

  Załączniki
 
  1. Aga

Właśnie zrobiłam są przepyszne chyba dlatego że z pieczarkami :-)

  Załączniki
 
  1. Edi

ja oprócz mielonego mięsa dodaję trochę masła ii śmietany

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Łazanki jada się same. Mnie to tego dania ani surówka, ani sałatka nie pasuje.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Jaka może być sałatka czy surówka do tego dania?

  Załączniki
 
  1. tadeusz

zamiast pieczarek dodałem borowiki

  Załączniki
 
  1. Emilia

Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam lazanki jestem dumna :-) są przepyszne, będę robić częściej .

  Załączniki
 
  1. Bartek

Dzis gotowalem z tego przepisu.Pod koniec smazenia dodalem majeranku . Jak dla mnie bomba.Zobaczymy co zonka na to.....

  Załączniki
 
  1. Kinga

Ja do takich łazanek daje jeszcze mięso z łopatki pokrojone w kostkę, podsmażone i pogotowane z kapustą. Bez mięska są nijakie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony