Spaghetti Carbonara z cukinią
- Szczegóły

Spaghetti z sosem Carbonara, przygotowanym na samych żółtkach i wzbogaconym o kawałki cukinii.
Składniki na ok. 6 porcji:
- około 400g makaronu spaghetti
- 3 młode cukinie (waga wszystkich ok. 700g)
- 4 żółtka
- 200g słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 100ml wody z makaronu
- 250g boczku
- 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania
- sól, pieprz czarny
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub ewentualnie zwykły olej
Sposób przygotowania:
- Śmietanę, żółtka, ser i dość dużą ilość pieprzu zmiksować blenderem. Odstawić na bok.
- Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w słupki.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, nie wylewając wody, w której gotował się makaron. Odmierzyć 100ml wody z makaronu.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą. Dodać cukinie i smażyć, aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni.
- Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku i cukinii, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną razem z wodą z makaronu i posiekaną pietruszką. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica! Gdyby makaron był za suchy można dodać jeszcze trochę wody z makaronu). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.