Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to lekki i tani obiad. Można podawać go z kaszą, ziemniakami, ryżem i surówką lub ogórkiem kiszonym/ korniszonym.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 400g serc drobiowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść listków natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Serca oczyścić z żył i tłuszczu. Dokładnie umyć.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut. Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i marchewkę. Garnek przykryć i na małym ogniu gotować, aż serca będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
  5. Mąkę zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gulaszu, cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Gulasz z serc drobiowych

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Ewa

    mniam,mniam,, uwielbiasz gulasze podrobowe

  • Pavelkuss

    Polecam gulasz z serc! Zarąbiście smaczne danie! Dla tych których forma odpycha polecam pociąć na plasterki ale najlepiej smakują w całości. Można dodać musztardę (ok 2 łyżki na 400g serc) też jest fajne!

    Potwierdzam - nie trzeba bulionu delikatnie przyprawić i jest SUPER!

  • Marcin

    nie napisano ile gotować , przecież serca są od początku miękkie , więc ile minut ??

  • cokolwiek

    W odpowiedzi na: Marcin

    wczoraj zrobiłem z 400 g serc i 100 gram żołądków z drobiu-w stokrotce są w tej samej cenie. Zr obłem ze swoja korekta-tak jak robię wątróbki ( tylko parze jak raki aby tez zabezpieczyć soczystą zawartość wątróbek )i: po oczyszczeniu sparzyłem w gotującej się wodze aby usunąć resztki krwi. Po zdjęciu fusów gotowałem bez soli z liściem laurowym , kilkoma ziarnami ziela angielskiego, jedna oczyszczona papryczka ostra, oraz marchewka(aby nie rozgotować marchwi trzeba wyczuć kiedy dodać jedna cala).. Gdy mięso z marchwią było miękkie- odsączyłem z wywaru, i tak jak w przepisie podsmażyłem po kolei i przez kilka minut. Dodałem cześć wywaru, oraz liść i ziele z wywaru, łyżeczkę majeranku a zasmażkę z maki kukurydzianej-wpierw wymieszałem z pozostałym warem. Ilość maki trzeba wyczuci aby sos nie był za gesty. Dopiero pod koniec duszenia-tez kilka minut - dosoliłem do smaku. Ostra Papryczka dodaje smaku.

  • W odpowiedzi na: Marcin

    Marcinie, do miękkości ok. 40 minut lub dłużej, nawet do godziny, jeśli będą twarde. Sprawdaj widelcem.

  • reksio

    przepis prawie doskonały , lecz ja dodaję jeszcze 2-3 ząbki czosnku , bazylie , bulion grzybowy i doprawiam czerwoną papryką hot :) rewelka , pozdrawiam i życzę smacznego :)

  • jerzy

    Witam. Zjadłem przed chwilą już dzisiaj, drugą porcję gulaszu. Zajadam się nim od dawna. Przygotowując serca na gulasz zostawiam wszystko,tłuszcz także i gulasz gotuje się we własnym sosie i nie dodaje już bulionu. Włoszczyzna do gulaszu według uznania moim zdaniem. Z przypraw dodatkowo dodaję przyprawę do flaczków i smak jest rewelacyjny. Zagęszczam lekko mąką i dodaję łyżkę masła na koniec. Podaję z makaronem, jeśli z ziemniakami, to surówka z kiszonej kapusty. Podaję też w formie lekko gęstej zupy z pieczywem. Tanie, bogate w wartości odżywcze danie, szczególnie godne polecenia w okresie jesienno-zimowym. Pozdrawiam i smacznego dla gotujących.

  • Grzegorz

    Fantastyczne zdjęcia

  • paweł

    Naprawde pycha.palce lizac :lol:

  • Kasztanowa

    Dziekuje za przepis, wlasnie gulasz sie gotuje. Ja mysle, ze jednak odrobina maki dobrze taki sosik zaciagnac.Pozdrawiam:)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony