Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to lekki i tani obiad. Można podawać go z kaszą, ziemniakami, ryżem i surówką lub ogórkiem kiszonym/ korniszonym.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 400g serc drobiowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść listków natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Serca oczyścić z żył i tłuszczu. Dokładnie umyć.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut. Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i marchewkę. Garnek przykryć i na małym ogniu gotować, aż serca będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
  5. Mąkę zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gulaszu, cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Gulasz z serc drobiowych

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    mniam,mniam,, uwielbiasz gulasze podrobowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Pavelkuss · 1 lat temu
    Polecam gulasz z serc! Zarąbiście smaczne danie! Dla tych których forma odpycha polecam pociąć na plasterki ale najlepiej smakują w całości. Można dodać musztardę (ok 2 łyżki na 400g serc) też jest fajne!

    Potwierdzam - nie trzeba bulionu delikatnie przyprawić i jest SUPER!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 1 lat temu
    nie napisano ile gotować , przecież serca są od początku miękkie , więc ile minut ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      cokolwiek · 1 lat temu
      wczoraj zrobiłem z 400 g serc i 100 gram żołądków z drobiu-w stokrotce są w tej samej cenie. Zr obłem ze swoja korekta-tak jak robię wątróbki ( tylko parze jak raki aby tez zabezpieczyć soczystą zawartość wątróbek )i: po oczyszczeniu sparzyłem w gotującej się wodze aby usunąć resztki krwi. Po zdjęciu fusów gotowałem bez soli z liściem laurowym , kilkoma ziarnami ziela angielskiego, jedna oczyszczona papryczka ostra, oraz marchewka(aby nie rozgotować marchwi trzeba wyczuć kiedy dodać jedna cala).. Gdy mięso z marchwią było miękkie- odsączyłem z wywaru, i tak jak w przepisie podsmażyłem po kolei i przez kilka minut. Dodałem cześć wywaru, oraz liść i ziele z wywaru, łyżeczkę majeranku a zasmażkę z maki kukurydzianej-wpierw wymieszałem z pozostałym warem. Ilość maki trzeba wyczuci aby sos nie był za gesty. Dopiero pod koniec duszenia-tez kilka minut - dosoliłem do smaku. Ostra Papryczka dodaje smaku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Marcinie, do miękkości ok. 40 minut lub dłużej, nawet do godziny, jeśli będą twarde. Sprawdaj widelcem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    reksio · 2 lat temu
    przepis prawie doskonały , lecz ja dodaję jeszcze 2-3 ząbki czosnku , bazylie , bulion grzybowy i doprawiam czerwoną papryką hot rewelka , pozdrawiam i życzę smacznego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jerzy · 2 lat temu
    Witam. Zjadłem przed chwilą już dzisiaj, drugą porcję gulaszu. Zajadam się nim od dawna. Przygotowując serca na gulasz zostawiam wszystko,tłuszcz także i gulasz gotuje się we własnym sosie i nie dodaje już bulionu. Włoszczyzna do gulaszu według uznania moim zdaniem. Z przypraw dodatkowo dodaję przyprawę do flaczków i smak jest rewelacyjny. Zagęszczam lekko mąką i dodaję łyżkę masła na koniec. Podaję z makaronem, jeśli z ziemniakami, to surówka z kiszonej kapusty. Podaję też w formie lekko gęstej zupy z pieczywem. Tanie, bogate w wartości odżywcze danie, szczególnie godne polecenia w okresie jesienno-zimowym. Pozdrawiam i smacznego dla gotujących.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Grzegorz · 3 lat temu
    Fantastyczne zdjęcia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    paweł · 3 lat temu
    Naprawde pycha.palce lizac :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasztanowa · 3 lat temu
    Dziekuje za przepis, wlasnie gulasz sie gotuje. Ja mysle, ze jednak odrobina maki dobrze taki sosik zaciagnac.Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sławek · 3 lat temu
    Pyyyycha :)Mojej dziewczynie też bardzo smakowało. Dodałem jedynie troszkę przyprawy do kurczaka po staropolsku. Normalnie palce lizać. Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paweł · 3 lat temu
    Pyszne ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jarko · 3 lat temu
    Pychota!!
    Właśnie dzisiaj ugotowałem. Wszystko zgodnie z przepisem. Palce lizać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    iwan · 3 lat temu
    Witam ja dodaję zupę wiosenną .Duszę tak długo aż się warzywa rozpadają ..rewelacja spróbujcie..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kornelia · 3 lat temu
    Pyszne dzisiaj zrobilam!Marchewke pokroiłam w paski i dodałam tez korzen pietruszki pokrojony w paski.☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kris · 3 lat temu
    Ależ oczywiście, że się używa. Tak samo jak używało się jej od wieków. Sposobów na zagęszczanie jest wiele.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    Wszystko fajnie ale mąki już dawno się nie używa do zaprawiania sosów i gulaszy. Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy używać mniej wody i sosik zrobi się sam.

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony