Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to lekki i tani obiad. Można podawać go z kaszą, ziemniakami, ryżem i surówką lub ogórkiem kiszonym/ korniszonym.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 400g serc drobiowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść listków natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Serca oczyścić z żył i tłuszczu. Dokładnie umyć.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut. Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i marchewkę. Garnek przykryć i na małym ogniu gotować, aż serca będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
  5. Mąkę zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gulaszu, cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Gulasz z serc drobiowych

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. Ewa

mniam,mniam,, uwielbiasz gulasze podrobowe

  Załączniki
 
  1. Pavelkuss

Polecam gulasz z serc! Zarąbiście smaczne danie! Dla tych których forma odpycha polecam pociąć na plasterki ale najlepiej smakują w całości. Można dodać musztardę (ok 2 łyżki na 400g serc) też jest fajne!

Potwierdzam - nie trzeba bulionu...

Polecam gulasz z serc! Zarąbiście smaczne danie! Dla tych których forma odpycha polecam pociąć na plasterki ale najlepiej smakują w całości. Można dodać musztardę (ok 2 łyżki na 400g serc) też jest fajne!

Potwierdzam - nie trzeba bulionu delikatnie przyprawić i jest SUPER!

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Marcin

nie napisano ile gotować , przecież serca są od początku miękkie , więc ile minut ??

  Załączniki
 
  1. cokolwiek    Marcin

wczoraj zrobiłem z 400 g serc i 100 gram żołądków z drobiu-w stokrotce są w tej samej cenie. Zr obłem ze swoja korekta-tak jak robię wątróbki ( tylko parze jak raki aby tez zabezpieczyć soczystą zawartość wątróbek )i: po oczyszczeniu sparzyłem w...

wczoraj zrobiłem z 400 g serc i 100 gram żołądków z drobiu-w stokrotce są w tej samej cenie. Zr obłem ze swoja korekta-tak jak robię wątróbki ( tylko parze jak raki aby tez zabezpieczyć soczystą zawartość wątróbek )i: po oczyszczeniu sparzyłem w gotującej się wodze aby usunąć resztki krwi. Po zdjęciu fusów gotowałem bez soli z liściem laurowym , kilkoma ziarnami ziela angielskiego, jedna oczyszczona papryczka ostra, oraz marchewka(aby nie rozgotować marchwi trzeba wyczuć kiedy dodać jedna cala).. Gdy mięso z marchwią było miękkie- odsączyłem z wywaru, i tak jak w przepisie podsmażyłem po kolei i przez kilka minut. Dodałem cześć wywaru, oraz liść i ziele z wywaru, łyżeczkę majeranku a zasmażkę z maki kukurydzianej-wpierw wymieszałem z pozostałym warem. Ilość maki trzeba wyczuci aby sos nie był za gesty. Dopiero pod koniec duszenia-tez kilka minut - dosoliłem do smaku. Ostra Papryczka dodaje smaku.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marcin

Marcinie, do miękkości ok. 40 minut lub dłużej, nawet do godziny, jeśli będą twarde. Sprawdaj widelcem.

  Załączniki
 
  1. reksio

przepis prawie doskonały , lecz ja dodaję jeszcze 2-3 ząbki czosnku , bazylie , bulion grzybowy i doprawiam czerwoną papryką hot rewelka , pozdrawiam i życzę smacznego

  Załączniki
 
  1. jerzy

Witam. Zjadłem przed chwilą już dzisiaj, drugą porcję gulaszu. Zajadam się nim od dawna. Przygotowując serca na gulasz zostawiam wszystko,tłuszcz także i gulasz gotuje się we własnym sosie i nie dodaje już bulionu. Włoszczyzna do gulaszu według...

Witam. Zjadłem przed chwilą już dzisiaj, drugą porcję gulaszu. Zajadam się nim od dawna. Przygotowując serca na gulasz zostawiam wszystko,tłuszcz także i gulasz gotuje się we własnym sosie i nie dodaje już bulionu. Włoszczyzna do gulaszu według uznania moim zdaniem. Z przypraw dodatkowo dodaję przyprawę do flaczków i smak jest rewelacyjny. Zagęszczam lekko mąką i dodaję łyżkę masła na koniec. Podaję z makaronem, jeśli z ziemniakami, to surówka z kiszonej kapusty. Podaję też w formie lekko gęstej zupy z pieczywem. Tanie, bogate w wartości odżywcze danie, szczególnie godne polecenia w okresie jesienno-zimowym. Pozdrawiam i smacznego dla gotujących.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Grzegorz

Fantastyczne zdjęcia

  Załączniki
 
  1. paweł

Naprawde pycha.palce lizac :lol:

  Załączniki
 
  1. Kasztanowa

Dziekuje za przepis, wlasnie gulasz sie gotuje. Ja mysle, ze jednak odrobina maki dobrze taki sosik zaciagnac.Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Sławek

Pyyyycha Mojej dziewczynie też bardzo smakowało. Dodałem jedynie troszkę przyprawy do kurczaka po staropolsku. Normalnie palce lizać. Dziękuję za przepis.

  Załączniki
 
  1. Paweł

Pyszne ;]

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony