Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Lasagne ze szparagami i szpinakiem

Lasagne ze szparagami i szpinakiem

Wiosenna lasagne na bogato, z białymi szparagami i szpinakiem. Jest pyszna, sycąca, a do tego ładnie wygląda.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • makaron do lasagne (najlepszy jest taki, który nie wymaga wcześniejszego gotowania)
  • 1 kg białych szparagów
  • 750g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 125g sera mozzarella (1 kulka)
  • 1 łyżeczka + 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej (20g)
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

  1. Białe szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki o długości ok. 4 cm. (Łupin i odciętych końcówek nie wyrzucać).
  2. Szparagi przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody. Wodę posolić, dodać szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Szparagi gotować ok. 10 minut, aż będą półmiękkie. Następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową, odstawić na bok, a do wywaru dodać łupiny i odcięte końcówki i gotować jeszcze 5 minut. Wywar szparagowy przecedzić przez sitko, odmierzyć 300ml i odstawić na bok. (Łupiny i końcówki wyrzucić).
  3. Przygotować szpinak. Świeży szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i posiekać drobno. (Szpinak mrożony rozmrozić, odlać wodę i posiekać drobno).
  4. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dodać cebulę i czosnek i podsmażyć. (Cebula ma się zeszklić, ale nie zbrązowieć). Dodać szpinak i gotować ok. 10 minut, ciągle mieszając, aż cała woda odparuje i szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić na bok.
  5. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Garnek ściągnąć z ognia, wlać 300ml zimnego wywaru ze szparagów, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać sól i pieprz. Gotować chwilę ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  6. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć trochę sosu beszamelowego. Kolejno położyć makaron. Na makaron wyłożyć ponownie sos beszamelowy, szpinak i na końcu szparagi. Następne warstwy wykładać tak samo: makaron, sos beszamelowy, szpinak, szparagi. Na górę wyłożyć makaron, posmarować sosem i rozłożyć plasterki sera mozzarella.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, aż makaron będzie miękki.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Lasagne ze szparagami i szpinakiem Lasagne ze szparagami i szpinakiem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. ppaakk

Witam,czy można zrobić samą lasange bez szparagów tylko ze samym szpinakiem mrożonym??

Jak tak,to ma pani może taki przepis?

  Załączniki
 
  1. Sławek

Szpinak to coś uwielbiam i to praktycznie pod każdą postacią. Lasagne pycha
Świetna strona, bardzo często z niej korzystam i próbuje.
Pani Joanno wielkie dzięki za fajne przepisy i proszę o więcej, szkoda, że w ostatnim czasie jest ich tak mało

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony