Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Kotlet w panierce bezglutenowej

Kotlet w panierce bezglutenowej

Kotlet schabowy lub z piersi z kurczaka można dla odmiany zamiast w klasycznej bułce tartej, panierować również w ulubionych ziarnach, orzechach, migdałach lub płatkach kukurydzianych. Tak przygotowany kotlet na pewno ubogaci Wasz obiad.

Osobiście najczęściej przygotowuję kotlety w 2- 3 różnych panierkach i układam je na półmisku na stole, aby każdy miał możliwość wyboru. Mój ulubiony faworyt to kotlet w wiórkach kokosowych, natomiast moje dzieci najbardziej lubią w płatkach kukurydzianych. Kotlety można podawać z ziemniakami lub puree ziemniaczanym i z ulubioną sałatką, czy surówką.

Składniki:

  • plastry schabu bez kości lub piersi z kurczaka
  • jajko (lub jajka w zależności od ilości mięsa)
  • dowolna mąka bezglutenowa np. ryżowa (osoby mogące jeść gluten, mogą użyć mąki pszennej)
  • przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie papryka w proszku (słodka lub ostra)
  • panierka do wyboru: wiórki kokosowe, ziarna sezamu, słonecznika lub dyni, polenta, posiekane na małe kawałki migdały bez skórki, migdały w płatkach, płatki kukurydziane (corn flakes)
  • olej, smalec lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Umyte plastry schabu lub piersi z kurczaka roztłuc tłuczkiem na dowolną grubość w zależności od upodobań. (Uważać, aby mięso się nie porwało i nie zrobiły się w nim dziury. Można mięso włożyć do woreczka foliowego, wówczas nie będzie pryskać).
  2. Mięso oprószyć solą, pieprzem i ewentualnie papryką.
  3. Przygotować 3 talerze. (Mogą być 3 głębokie lub 1 głęboki i dwa płaskie). W głębokim talerzu rozkłócić widelcem jajko. (Do jajka można dodać odrobinę mleka). Do drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego wybraną panierkę. (W przypadku płatków kukurydzianych i ziaren dyni, najlepiej je wcześniej potłuc na mniejsze kawałki. W tym celu należy włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
  4. Mięso obtaczać kolejno w mące, jajku i w wybranej panierce.
  5. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (lub do przyrumienienia się panierki).
  6. Usmażone kotlety dobrze jest ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Kotlet w panierce bezglutenowej Kotlet w panierce bezglutenowej

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony