Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Cannelloni z dynią pod beszamelem

Rurki cannelloni nadziewane puree z dyni, zapiekane pod sosem beszamelowym i startym serem. Delikatne, kremowe, lekko słodkie i bardzo smaczne danie. Polecam dobrze doprawić puree i sos, aby potrawa nabrała wyrazistego smaku. Pasuje szczególnie na obiad lub jako danie dla gości.

Składniki na ok. 4 porcje:

    • ok. 200g rurek makaronu cannelloni

Farsz:

  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido (do 1 kg)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Sos beszamelowy:

  • 500ml mleka
  • 30g startego parmezanu
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • sól, gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • 100g tartego sera mozzarella
  • masło do posmarowania formy
  • garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować farsz. Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze. Pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w kostkę. (Potrzebne będzie ok. 700g pokrojonej dyni).
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podlać bulionem. Gotować pod przykryciem, na średniej mocy palnika, do miękkości (ok. 20 minut).
  3. Miękką dynię zmiksować blenderem na puree. Doprawić sokiem z cytryny, solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Dno formy żaroodpornej posmarować masłem. Odstawić na bok.
  5. Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić. Dodać mąkę i podsmażyć, mieszając, aż mąka lekko się zarumieni. Wlewać mleko cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Dodać parmezan i mieszać, aż ser się rozpuści.
  6. Część sosu beszamelowego rozłożyć na dnie formy. Rurki cannelloni nadziewać farszem (najłatwiej przy użyciu rękawa cukierniczego bez końcówki, ale można również łyżeczką). Rurki układać w formie jedną koło drugiej. Przykryć resztą sosu beszamelowego i posypać startym serem.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół).
  8. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Uwaga:

  • Powinna być jedna warstwa rurek, ale jeśli kilka się nie zmieści w formie to można je ułożyć na górze, ale wtedy dobrze jest pomiędzy warstwami rozsmarować sos beszamelowy.

Kuchnia:

Włoska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Cannelloni z dynią pod beszamelem Cannelloni z dynią pod beszamelem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony