Placuszki bananowe bez cukru i glutenu


Szybkie do przygotowania placki. Świetny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są cienkie, delikatne i lekkie. Do tego są bez cukru, glutenu i laktozy, a jeśli wybierzemy mąkę z ciecierzycy to będą jeszcze proteinowe.
Do placków dodaję niewielką ilość mąki. Są wówczas bardzo delikatne. Polecam robić małe placuszki, wtedy łatwiej się je przewraca. Jeśli sprawi wam trudność ich smażenie to możecie dodać troszkę więcej mąki.
Składniki na ok. 10 sztuk:
- 1 średniej wielkości banan, najlepiej mocno dojrzały
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki mąki gryczanej, z ciecierzycy lub jaglanej (lub 1 łyżka mąki i 1 łyżka kakao na placuszki kakaowe)
- olej kokosowy lub inny do smażenia np. rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na papkę.
- Wbić jajka i roztrzepać widelcem. Wmieszać mąkę. (Można również wszystko razem zmiksować blenderem).
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po ok. 1,5 łyżki ciasta. Smażyć placuszki na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Przewracać szeroką łopatką.
- Podawać najlepiej od razu na ciepło.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!