Kotlety z serka wiejskiego


Kotlety bezmięsne z serka wiejskiego, płatków owsianych i jajek. Można podawać je do dania głównego zamiast mięsa z sałatką i ziemniakami. Chłodne są również smaczną przekąską.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 300 g gęstego, zwartego serka wiejskiego
- 4 jajka (rozmiar M)
- 200 g otrąb owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych
- trochę posiekanej zielonej cebulki
- sól, pieprz mielony, słodka lub ostra papryka w proszku
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do miski przełożyć serek wiejski, surowe jajka, otręby lub płatki owsiane i posiekaną cebulkę. Dobrze przyprawić i wymieszać łyżką.
- Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać na średniej mocy palnika tłuszcz. Nabierać masę łyżką, formować kotleciki i układać na rozgrzanej patelni. (Ręce można maczać w wodzie, jeśli masa będzie się za mocno kleić do rąk).
- Smażyć powoli na niedużej mocy palnika z obu stron. Odkładać na chwilę na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 6 (po 2 sztuki) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!