Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Naleśniki z boczkiem i cebulą

Naleśniki z boczkiem i cebulą

...

Składniki na 6 sztuk:

  • 120g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 125ml mleka
  • 125g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 100ml wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Farsz:

  • 500g cebuli
  • 200g boczku, kiełbasy lub szynki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 100g startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, jajka, śmietanę, wodę wymieszać w misce. Dodać mąkę i wymieszać. Przyprawić solą i majerankiem. Odstawić na 10 minut.
  2. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Boczek pokroić z kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z boczkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

2

  1. Ciasto zamieszać i na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki.
  2. Farsz wyłożyć na naleśniki i zwinąć w rulon.
  3. Gotowe naleśniki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i posypać startym serem. Piec w piekarniku ok. 10minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.

Przepis pochodzi z książki Dr. Oetker "Crepes &Co."

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Naleśniki z boczkiem i cebulą Naleśniki z boczkiem i cebulą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony