Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy
Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. W przepisie na tzatziki sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go prawdziwego smaku.

Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla.

Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godzinę w lodówce.

Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
  • ok. 300g ogórka
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek umyć, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. (Inaczej tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ogórek posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
 

Kuchnia:

Grecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Tzatziki Tzatziki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aleksander · 2 lat temu
    W tym roku byliśmy na Zakynthos i ku naszemu zaskoczeniu spotkaliśmy tzatziki w których były wiórki marchewki!
    I to nie tylko w hotelowej restauracji ale także w dwóch różnych tawernach w różnych częściach wyspy.
    Podobno to taka zakyntyjska wersja.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kavoukis · 2 lat temu
    Mąż jest grekiem i od zawsze mówi ze największy błąd jaki popełniają kucharze to ścieranie ogórka na tarce,prawdziwy tzatziki jest z ogórka krojonego bo wtedy ogórek jest wyczuwalny i chrupiacy a ze starego robi się ciapa :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Re · 2 lat temu
    Przepis jakby prosto z Grecji. Polecam jako sprawdzony, bo nauczyłem się robić tzatziki od rodowitych Greków i to nie tylko od jednej rodziny i nie tylko z jednej wyspy Moje uwagi:
    - ostrożnie z oliwą (co widać na zdjęciu), bo może wyglądać mało apetycznie,
    - ogórków się nie obiera (cały urok w urozmaiceniu kolorem zielonym), natomiast pestki usuwa się bezwarunkowo (trochę dziwna konsystencja by wyszła z pestkami),
    - odnośnie innych dodatków, to nie będę dyskutował z "nowotwórstwem" ale do "greckiego tzatziki" nie powinno się dodawać żadnych wynalazków typu oregano, majonez itp. a zwłaszcza mięty, która nie jest greckim ziołem.
    Odnośnie uwag w komentarzach, to powiem wam jedno, w restauracjach gotują zawsze inaczej i urozmaicają różnymi dodatkami, żeby wyglądało atrakcyjniej... co doskonale widać nie tylko w naszym kraju.

    Pozdrawiam serdecznie

    Re
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jesica · 3 lat temu
    [quote][quote][quote]Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.[/quote]

    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)[/quote]

    Ja też pracowałem w Loutraki pod Koryntem i masz rację[/quote]
    Ja tam pracuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    artur · 4 lat temu
    [quote][quote]Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.[/quote]

    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)[/quote]

    Ja też pracowałem w Loutraki pod Koryntem i masz rację
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kasia · 4 lat temu
    ja dodaje jeszcze suszony koperek i lyzke majonezu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mark · 4 lat temu
    [quote]Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.[/quote]

    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ELA · 5 lat temu
    oregano i koniecznie posiekana świeża mięta pieprzowa(też grecki oryginał :P ), bez mięty to nie to , szczególnie do mięs i kiełbas z grila
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Ewo[/b] sposobów na przygotowanie Tzatziki jest tak wiele jak rodzin greckich ;-) To tak, jak przykładowo z naszymi kluskami śląskimi. Każdy robi tak, jak go w domu nauczono.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony