Tzatziki


Tzatziki
Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. W przepisie na tzatziki sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go prawdziwego smaku.
Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla.
Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godzinę w lodówce.
Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.
Składniki:
- 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
- ok. 300g ogórka
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ogórek umyć, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. (Inaczej tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórek posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Kuchnia: |
Grecka |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.