Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. W przepisie na tzatziki sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej. Tzatziki nie powinno się wzbogacać o dodatkowe składniki jak np. cebula, ser biały czy feta, aby nie pozbawić go prawdziwego smaku.

Tzatziki podajemy jako dip do warzyw, chleba, gyrosa i mięsa z grilla.

Najlepiej smakuje schłodzony przynajmniej przez 1 godzinę w lodówce.

Czosnku można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań.

Składniki:

  • 500ml jogurtu greckiego (możliwie gęstego)
  • ok. 300g ogórka
  • 3 -4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek umyć, przeciąć wzdłuż na pół i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. (Inaczej tzatziki wyjdą za płynne). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Ogórek posolić i pozostawić na ok. 10- 15 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
 

Kuchnia:

Grecka

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Tzatziki Tzatziki

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Aleksander

    W tym roku byliśmy na Zakynthos i ku naszemu zaskoczeniu spotkaliśmy tzatziki w których były wiórki marchewki!
    I to nie tylko w hotelowej restauracji ale także w dwóch różnych tawernach w różnych częściach wyspy.
    Podobno to taka zakyntyjska wersja.

  • kavoukis

    Mąż jest grekiem i od zawsze mówi ze największy błąd jaki popełniają kucharze to ścieranie ogórka na tarce,prawdziwy tzatziki jest z ogórka krojonego bo wtedy ogórek jest wyczuwalny i chrupiacy a ze starego robi się ciapa :-)

  • Re

    Przepis jakby prosto z Grecji. Polecam jako sprawdzony, bo nauczyłem się robić tzatziki od rodowitych Greków i to nie tylko od jednej rodziny i nie tylko z jednej wyspy ;)
    Moje uwagi:
    - ostrożnie z oliwą (co widać na zdjęciu), bo może wyglądać mało apetycznie,
    - ogórków się nie obiera (cały urok w urozmaiceniu kolorem zielonym), natomiast pestki usuwa się bezwarunkowo (trochę dziwna konsystencja by wyszła z pestkami),
    - odnośnie innych dodatków, to nie będę dyskutował z "nowotwórstwem" ale do "greckiego tzatziki" nie powinno się dodawać żadnych wynalazków typu oregano, majonez itp. a zwłaszcza mięty, która nie jest greckim ziołem.
    Odnośnie uwag w komentarzach, to powiem wam jedno, w restauracjach gotują zawsze inaczej i urozmaicają różnymi dodatkami, żeby wyglądało atrakcyjniej... co doskonale widać nie tylko w naszym kraju.

    Pozdrawiam serdecznie

    Re

  • Jesica

    [quote][quote]Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.


    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)[/quote]

    Ja też pracowałem w Loutraki pod Koryntem i masz rację[/quote]
    Ja tam pracuje

  • artur

    [quote]Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.


    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)[/quote]

    Ja też pracowałem w Loutraki pod Koryntem i masz rację

  • kasia

    ja dodaje jeszcze suszony koperek i lyzke majonezu

  • Mark

    Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.


    Ja właśnie pracuję w restauracji greckiej i potwierdzam recepturę którą napisała koleżanka. :)

  • ELA

    oregano i koniecznie posiekana świeża mięta pieprzowa(też grecki oryginał :P ), bez mięty to nie to , szczególnie do mięs i kiełbas z grila

  • Ewo sposobów na przygotowanie Tzatziki jest tak wiele jak rodzin greckich ;-) To tak, jak przykładowo z naszymi kluskami śląskimi. Każdy robi tak, jak go w domu nauczono.

  • Ewa

    Robilam tzatzyki w greckiej restauracji pod okiem rodzonej Greczynki i z tego co wiem to ogorkow sie ani nie obiera, ani nie wydraza. Sciera sie na tartce, soli i wyciska nadmiar soku. Nie ma wtedy mozliwosci, zeby bylo za rzadkie. Czesto tez dodawalo sie do niego oregano.

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony