Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Krem chrzanowy

Krem chrzanowy

Krem chrzanowy nadaje się jako dodatek do wędliny lub jajek na twardo. W zależności od tego, jaki ostry chcemy uzyskać krem, możemy sparzyć więcej lub mniej chrzanu. Niektórzy nie parzą go wcale, ale wtedy jest on bardzo ostry.

Składniki:

  • 200g korzenia chrzanu
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 jajka na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z ½ cytryny
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Chrzan obrać, pokroić na kawałki i zmiksować blenderem lub robotem kuchennym. (Ewentualnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach).
  2. Ok. 2/3 chrzanu przełożyć na sitko wyłożone gazą i przelać 1- 1,5 szklanki wrzątku. Dobrze odcisnąć.
  3. Wymieszać z resztą chrzanu i skropić sokiem z cytryny.
  4. Dodać pokrojone w drobną kostkę jajka, śmietanę i majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Krem przełożyć do słoika, zakręcić i przechować do paru dni w lodówce.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Krem chrzanowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony