Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze, tak jak słodka śmietana 30- 36 procentowa. Występuje czasami jako składnik zarówno w wypiekach, deserach jak również w przepisach o gotowaniu jak na przykład zupach, sosach, czy dipach.
Crème fraîche jest bardzo popularna na zachodzie. W Niemczech na przykład można ją dostać w każdym supermarkecie tak samo jak słodką i kwaśną śmietanę. W Polsce niestety jak na razie nie jest tak popularna. Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ w bardzo łatwy i tani sposób można ją przygotować w domu.
Składniki:
200g słodkiej śmietany 30- 36%*
2 łyżki maślanki
Sposób przygotowania:
Śmietanę wlać do słoika. Dodać maślankę i wymieszać. Słoik zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu (najlepiej w temperaturze ok. 25°C) na ok. 24- 36 godzin, aż całość zgęstnieje. (Konsystencja śmietany zmieni się z płynnej na kremową i zrobi się lekko kwaskowata).
Gotowy creme fraiche wstawić do lodówki na co najmniej noc przed pierwszym użyciem. (W lodówce creme fraiche jeszcze bardziej zgęstnieje).
Przechowywać w lodówce do 1- 2 tygodni.
* Bardzo ważne jest, aby wybrać śmietanę „czystą” bez zagęszczaczy, czy innych niepotrzebnych dodatków.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Bardzo fajny przepis, z tym, że nie powinno się gotować fasoli w tej samej wodzie, ponieważ substancje odpowiedzialne za procesy wzdymania przechodzą do wody, w której moczy się fasola. Należy ...
Nigdy nie robiłam ogorkowej zupy bo jej nie lubię.. Ale teraz ze względu na dziecko które poszerza swoje smaki muszę zacząć hahah
Zobaczymy jak wyjdzie, jestem w trakcie
Najczęściej komentowane