Bakłażan marynowany po chińsku

Bakłażan na ostro w oleju, z czarnym kminkiem i chili. Można podawać jako dodatek do dań na ciepło lub zimno, w zależności od okazji.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 5 łyżek oleju np. z orzeszków ziemnych lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki (czarnego kminku)
  • ½ łyżeczki rozgniecionych w moździerzu lub lekko zmielonych płatków chili
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w dość grubą kostkę. Posolić (dałam 1,5 łyżeczki soli) i pozostawić na pół godziny.

2

  1. Po pół godzinie wypłukać kawałki bakłażana i dobrze osuszyć.
  2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać bakłażan i smażyć na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut, aż bakłażan zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić na bok.
  3. W miseczce wymieszać rozgniecione płatki chili, pół łyżeczki soli i czarnuszkę.

3

  1. Na tej samej patelni, na której był smażony bakłażan, rozgrzać łyżkę oleju. Gorący olej wlać do miseczki z przyprawami. Połączyć z bakłażanem.

Kuchnia:

Chińska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Bakłażan marynowany po chińsku