Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Bakłażan marynowany po chińsku

Bakłażan na ostro w oleju, z czarnym kminkiem i chili. Można podawać jako dodatek do dań na ciepło lub zimno, w zależności od okazji.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 5 łyżek oleju np. z orzeszków ziemnych lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka czarnuszki (czarnego kminku)
  • ½ łyżeczki rozgniecionych w moździerzu lub lekko zmielonych płatków chili
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w dość grubą kostkę. Posolić (dałam 1,5 łyżeczki soli) i pozostawić na pół godziny.

2

  1. Po pół godzinie wypłukać kawałki bakłażana i dobrze osuszyć.
  2. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Dodać bakłażan i smażyć na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut, aż bakłażan zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić na bok.
  3. W miseczce wymieszać rozgniecione płatki chili, pół łyżeczki soli i czarnuszkę.

3

  1. Na tej samej patelni, na której był smażony bakłażan, rozgrzać łyżkę oleju. Gorący olej wlać do miseczki z przyprawami. Połączyć z bakłażanem.

Kuchnia:

Chińska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Bakłażan marynowany po chińsku

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony