Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

  1. Mąką, jajka, olej, sól i kurkumę zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie na 30 minut.
  2. Z ciasta odkrawać nieduże kawałki i rozwałkowywać je bardzo cienko (najcieniej jak się da) na lekko podsypanym mąką blacie. Kolejno wykrawać foremką małe gwiazdki i układać je pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą ok. 3 blachy gwiazdek).
  3. Makaron pozostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej do wyschnięcia.
  4. Gotować do miękkości.

Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche.“

02

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. Joanna Moderator

Mauo nie. Makaron musi leżeć odkryty, aby dobrze wysechł.

  Załączniki
 
  1. Maua

Czy można do wysuszenia ułożyć makaron na blaszce warstwami tzn papier, makaron, papier, makaron... ?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Bardzo Ci dziękuję, za miłe słowa :-) Moja córcia też uwielbia ten makaron ;-)

  Załączniki
 
  1. Magda

Pięknie, pięknie dziękuje za odpowiedź.Synek jest fanem makaronu i chcialam porobić różne ksztaty dla niego.A tak przy okazji suuuper blog i super przepisy, testuje regularnie, te na sodkości również :-).

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Magdo dobrze wysuszony makaron możesz przechowywać bardzo długo. Właściwie to tak jak kupny :-)

  Załączniki
 
  1. Magda

Przepraszam, po wyschnięciu ile dni można trzymać ten makaron w zamkniętym pojemniku np? Czy nie nadaje sie do duższego przechowywania?Dziękuje pięknie za odpowiedź.

  Załączniki
 
  1. zauberi

świetny pomysł!

  Załączniki
 
  1. smakuje.blox.pl

ale super !

  Załączniki
 
  1. karmel-itka.

o kurka...
rewelacja, po prostu rewelacja!

  Załączniki
 
  1. jukejka

Świetny pomysł!! Na pewno wypróbuję.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony