Mąką, jajka, olej, sól i kurkumę zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na blacie na 30 minut.
Z ciasta odkrawać nieduże kawałki i rozwałkowywać je bardzo cienko (najcieniej jak się da) na lekko podsypanym mąką blacie. Kolejno wykrawać foremką małe gwiazdki i układać je pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Wychodzą ok. 3 blachy gwiazdek).
Makaron pozostawić na 2 dni w temperaturze pokojowej do wyschnięcia.
Gotować do miękkości.
Przepis pochodzi z gazety: „Lisa. Kochen&Backen. 66 hübsche Geschenke aus der Küche.“
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Pięknie, pięknie dziękuje za odpowiedź.Synek jest fanem makaronu i chcialam porobić różne ksztaty dla niego.A tak przy okazji suuuper blog i super przepisy, testuje regularnie, te na sodkości również :-).
Przepraszam, po wyschnięciu ile dni można trzymać ten makaron w zamkniętym pojemniku np? Czy nie nadaje sie do duższego przechowywania?Dziękuje pięknie za odpowiedź.
Jest ok. Proszę zdjąć boczek z wymieszanym makaronem z gazu na dużej patelni i wymieszać bez podgrzewania z sosem wg przepisu. Można wówczas gotowe danie podgrzać następnego dnia. Pychota. Dodać ...
@MiroslawaW składnikach jest podlinkowany bulion mięsny i warzywny. Kliknij na nie to przejdziesz do przepisów, jak ja gotuję bulion Ja gotuję na mięsie.
@MartaMożna. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dodaj starte jabłko. Można dodać podsmażoną cebulę. Dodaj majonez, olej lub jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem.
Najczęściej komentowane